După ce Curtea Constituțională a declarat drept neconstituționale prevederile Codului Electoral care interziceau unor membri ai partidelor neconstituționale să participe la alegeri, o lege care prevede acest lucru ar putea fi adoptată din nou. Astfel, în Parlament urmează a fi înregistrate inițiative legislative care să consemneze că membrii formațiunilor neconstituționale nu pot lua parte la cursele electorale. Precizările au fost făcute de președintele Parlamentului Igor Grosu în cadrul ediției din 1 aprilie a emisiunii „La 360 de grade”, de la Radio Moldova, scrie NewsMaker.
Igor Grosu a declarat că Curtea Constituțională a declarat neconstituționale prevederile Codului Electoral care interziceau unor membri ai formațiunilor politice neconstituționale să participe la alegeri din cauza procedurii prin care au fost adoptate. „Din câte am văzut eu, Înalta Curte s-a pronunțat pe procedură, adică cât de corect a fost respectată procedura în procesul de adoptare a acestor decizii. Că a fost sau n-a fost suficient timp consultată, că a fost sau nu sufiecient timp între prima și a doua lectură. Deci lucruri de astea”, a explicat el.
Președintele Parlamentului a precizat că urmează a se interveni, din nou, prin inițiative legislative pentru a interzice participarea partidelor neconstituționale la scrutinele electorale.
„Vom citi atent ce a scris Înalta Curte în decizia. Vom reveni la acest subiect cu inițiative legislative. Vom face cum spune Curtea la capitolul proceduri pentru a nu permite bandiților și grupărilor criminale să organizate să participe în procesul electoral. (…) Așa cum am intervenit cu acele interdicții, persoane care… Aproape, prin decizia Curții Constituționale, a fost declarată acea grupare criminală în afara legii (ex-Partidul „ȘOR”, declarat neconstituțional – n. r.)… S-a demonstra cu probe că această grupare criminală, de la momentul apariției, în tot parcursul electoral – 2016, 2018, 2019 – au avut decizii de judecată irevocabile pe finanțarea ilegală, pe scoaterea concureților din cursa electorală”, a spus el.
Întrebat dacă, inițiativele legislative vor fi înregistrate în curând, în contextul în care în toamna 2024 se vor desfășura alegerile prezidențiale, Grosu a spus: „Da, evident. În această sesiune (sesiune parlamentară – n. r.)”.