Igor Dodon: „Nu putem reveni la Starea de Urgență”

Scoaterea restricțiilor în ultima lună a dus la creșterea numărului de îmbolnăviri cu Covid-19 în Moldova. Astfel explică președintele Igor Dodon antirecordul de cazuri înregistrate în ultimele zile. Numărul mare de cazuri se explică și prin faptul că sunt efectuate mai multe teste inclusiv la persoanele asimptomatice, spune demnitarul. Totodată, Igor Dodon afirmă că oamenii nu au ținut cont de recomandările medicilor.

„De ce s-a întâmplat? Pentru că au fost scoase restricțiile. Pentru că moldovenii nu ascultă sfaturile medicilor. Pentru că urcă în microbuz ca-ntr-o conservă. Dacă-s 14 locuri pe scaun, se urcă 40, unul peste altul. Când începi să-l iei de mână și să-l dai afară, strigă că poliția e rea și pune amendă. Doar așa-i la noi, la moldoveni. Lumea a ieșit masiv din case, s-a început răspândirea comunitară, adică de la om la om, pentru că s-au întâlnit în diferite companii, la serviciu, în microbuz. Cum vă imaginați? Dacă într-un microbuz merg 40 de oameni, când afară sunt 30 de grade, nici să se strângă în brațe nu trebuie”. 

Șeful statului a recunoaște totuși că situația este într-adevăr gravă, dar este ținută sub control, spre deosebire de luna martie, când instituțiile statului au fost luate prin surprindere.

„E clar că situația nu este simplă. E clar că nimeni nu-și dorește să fie 400 de cazuri pe zi sau 300, sau 200, sau 500. Evident că situația nu este simplă, dar situația este gestionată de către guvern, de către autorități. Situația nu este ieșită de sub control. Nu avem situația de la începutul lunii martie, când, în mare parte, instituțiile medicale nu erau pregătite. Și trebuie s-o recunoaștem”.

Dodon nu vede oportunitatea sistării activității economice, însă anumite măsuri pentru a opri răspândirea virusului ar putea fi totuși luate.

„Se aud voci care spun să introducem din nou starea de urgență, să penalizăm la maximum agenții economici. Chestia asta nu putem să ne-o permitem. Unele decizii trebuie luate. Unde este riscul cel mai mare de infectare? Transportul public! Însă de sistat activitatea economică nu cred ca este necesar la această etapă. Poate de micșorat numărul de oameni, bugetarii să meargă în vacanță, dar, în opinia mea, sunt probleme în transportul public. Mai activ trebuie să se implice mai activ poliția, militarii și trebuie să vedem ce facem cu bugetarii mai departe”.

Infecțiile cu coronavirus au început să crească în Moldova odată cu ridicarea stării de urgență: în prima săptămână a lui iunie, au fost 1.449 de cazuri, cu 300 mai multe decât numărul de cazuri de acum două săptămâni.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata