IGP: Peste 15 milioane de dolari au fost transferați, doar în septembrie, din Federația Rusă pentru coruperea alegătorilor

Aproximativ 130 de mii de persoane au fost implicate într-o rețea bine organizată de finanțare ilegală a partidelor politice și de corupere masivă a alegătorilor, coordonată de persoane afiliate organizației criminale conduse de Ilan Șor. Anunțul a fost făcut de șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu și procurorul șef al Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin. Potrivit lor, în acest sens au fost efectuate peste 25 de percheziții, iar pe conturile cetățenilor implicați, doar în septembrie, au fost transferați din Federația Rusă peste 15 milioane de dolari.

VIOREL CERNĂUȚEANU, șeful Inspectoratului General al Poliției: „În Republica Moldova, în anul curent, în contextul scrutinului electoral care urmează să se desfășoare la 20 octombrie, stabilim un fenomen fără precedent atât pentru țara noastră cât și țările vecine și statele UE unde întâlnim un fenomen amplu de finanțare și corupere în vederea perturbării procesului electoral pe teritoriul Republicii Moldova. Țin să amintesc că la ziua de astăzi Republica Moldova este subiectul unor atacuri directe care vin din Federația Rusă sub diferit forme, una dintre acestea fiind formele de corupție care se realizează.”

La rândul său, șeful Procuraturii Anticorupție, Veronica Drăgălin, a declarat că toate persoanele din schemă, în funcția de gradul de implicare, riscă pedepse cu închisoarea de până la zece ani și amenzi de până la un milion de lei. De asemenea, unii membri ai grupului riscă și aplicarea sechestrelor pe averea deținută.

VERONICA DRĂGĂLIN, șeful Procuraturii Anticorupție: „Este destul de șocant să descoperim cât de multe persoane s-au implicat în aceste activități. Noi venim cu un mesaj foarte clar pentru fiecare persoană care până în ziua de azi și-a dat informația personală. Deci, ziua de naștere, IDNP, nume, prenume ca să-și deschidă conturi bancare în Rusia. Deci, aceste persoane participă în această schemă. Noi cunoaștem cine sunt aceste persoane, deci în cadrul urmării penale am stabilit cine sunt aceste persoane. Am stabilit ce sume de bani primesc pe conturi de la această bancă din Rusia. Să fie foarte clar, aceste persoane, care au participat în acest lucru, riscă o amendă până la 37 de mii de lei, riscă să fie confiscată suma, contravaloarea.”

Cei doi șefi ai instituțiilor de resort au îndemnat cetățenii care au primit transferuri de la membrii grupului să anunțe poliție și să coopereze cu organele de drept.

VERONICA DRĂGĂLIN, șeful Procuraturii Anticorupție: „Dacă benevol dau declarații, explică ce s-a întâmplat, dacă benevol predau lucrurile pe care până acum le-au fost transferate într-un mod ilegal, deci aceste persoane pot fi eliberate de răspundere penală sau contravențională. Vrem să încurajăm cetățenii să coopereze cu organul de urmărire penală când ajungem la ușă cu percheziții, dar mai important pentru alții care se gândesc să ofere datele personale, pentru că legea pedepsește astfel de comportament și riscați să fiți să fiți supuși unor consecințe mai grave, decât transferul care v-a venit.”

Potrivit poliției, rețeaua este structurată ierarhic și implică 130 de lideri teritoriali, peste 1.900 de președinți de sector, peste 50 de mii de activiști și peste 70 de mii simpatizanți.

 

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata