În ajunul sfintelor sărbători de Paște, pompierii efectuează controale de specialitate în toate bisericile din ţară. Aceștia verifică starea sistemului antiincendiar, prezența stingătoarelor și dacă ieșirile din clădire nu sunt blocate. Acolo unde sunt depistate încălcări, preoții primesc recomandări, astfel ca slujbele să aibă loc în siguranță. Unul dintre lăcașele sfinte, vizitate de către pompieri, a fost Biserica „Sfântul Ioan Iacob Hozevitul” din sectorul Ciocana al Capitalei.
„Este foarte important să asigurați ca căile de evacuare să fie libere, ușile să fie deschise. Să asigurați, totodată, ați amenajat un loc special pentru aprinderea lumânărilor, candelelor.”
Preotul paroh al Bisericii „Sfântul Ioan Iacob Hozevitul”, Alexei Semionov, a declarat că lăcașul sfânt este pregătit pentru a primi credincioșii în noapte Învierii, întrucât toate măsurile de siguranță antiincendiară sunt respectate cu maximă strictețe.
ALEXEI SEMIONOV, preotul paroh la Biserica „Sfântul Ioan Iacob Hozevitul” din Capitală: „În primul rând, avem mai multe afișe puse la intrări. Avem stingătoarele care sunt de strictă necesitate. Sunt mai multe. Avem aici, în biserica se sus, amplasate și, în mod special, să fie vizibile de credincioși. Avem chiar și acolo unde se aprind lumânările, în camera de aprindere a lumânărilor. Avem în altar. Avem în biserica de la demisol care sunt repartizate în acele locuri unde să fie mai bine văzute de credincioși.”
În același timp, șeful adjunct interimar al Direcției Generale Prevenție al IGSU, Ștefan Bostan, a reamintit cum trebuie de utilizat corect stingătorul de incendiu în caz de necesitate.
ȘTEFAN BOSTAN, șef adjunct interimar al Direcției Generale Prevenție al IGSU: „Toate stingătoarele, practic, sunt dotate cu manometre care arată volumul, capacitatea lor. Ulterior, în caz de necesitate, la stingător se scoate inelul de siguranță, furtunul se îndreaptă spre baza focarului. Ar fi bine, înainte de a acționa cu stingătorul la focar să fie un jet scurt, pentru a ne asigura că într-adevăr stingătorul este funcțional și nu este o eroare a manometrului. După care, dacă deja purcedem la lichidarea focarului cela mic, el se mânuiește la dreapta-stânga. Cum a spus și colegul meu, durata de funcționare este 20-25 de secunde.”
Angajaţii Inspectoratului General pentru Situații de Urgență au venit cu un set de recomandări nu doar pentru responsabilii lăcașelor sfinte, dar şi faţă de enoriaşii care urmează să vină la biserici în ”Noaptea Învierii”.
ȘTEFAN BOSTAN, șef adjunct interimar al Direcției Generale Prevenție al IGSU: „Să nu parcheze automobilele astfel încât să blocheze căile pentru intervenția promptă a echipelor de pompieri. Totodată, ar fi cazul, când iau lumina, să fie prudenți cu ea, să aibă grijă unde le amplasează când ajung acasă. În timpul slujbelor religioase, iarăși, să fie prudenți cu lumânările.”
Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, în ultimii cinci ani au fost înregistrate 34 de incendii în lăcașele de cult.