În Transnistria, consumatorii plătesc pentru gaz de 10 ori mai ieftin decât în ​​restul Moldovei

Gazul furnizat în baza aceluiași contract cu Gazprom, aprobat de autoritățile moldovenești, este vândut consumatorilor rezidenți din Transnistria de 10 ori mai ieftin decât consumatorilor din malul drept al Republicii Moldova, notează point.md.
Conform politicii tarifare în vigoare în regiune, în funcție de categoriile de beneficiari și de sezon, consumatorii plătesc pentru gaz la 0,81 ruble. (0,90 lei) la 1 metru cub și 1,12 ruble. (1,25 lei) pe 1 metru cub.

Gazul este furnizat Transnistriei în baza Contractului încheiat între SA Moldovagaz și PJSC Gazprom. Potrivit Agenției Naționale de Reglementare în Energie, semnat la 29 octombrie de șeful Consiliului de administrație al SA Moldovagaz Vadim Ceeban și discutat de viceprim-ministrul Andrei Spinu Acordul suplimentar nr. 19 la Contractul nr. 1GM-07-11 din 29 decembrie 2006 privind livrările de gaze către Moldova de către SA „Moldovagaz” s-a angajat să accepte și să plătească gaze naturale în valoare de 3 miliarde 300 milioane metri cubi, din care peste 2 miliarde metri cubi reprezintă consumul Transnistriei, scrie omg.md.

Totodată, după prelungirea contractului, autoritățile moldovenești s-au angajat să majoreze tarifele la gaze. De la 1 noiembrie a acestui an, tariful la gaz pentru consumatorii casnici va fi de 11,08 lei pe 1 metru cub de gaz.

Regiunea este alimentată cu gaz de către o întreprindere locală condusă de Leonid Stankov. De asemenea, este directorul întreprinderii care funcționează oficial SRL „Tiraspoltransgaz”, în care SA „Moldovagaz” este fondator cu o cotă de 100% din capitalul autorizat. Șeful consiliului de administrație al SA „Modovagaz” Vadim Ceeban a recunoscut public că lunar aprobă și confirmă cu un sigiliu datoriile filialei sale din Transnistria, care nu plătește gazul furnizat regiunii.

Ca urmare a acestor scheme, în care reprezentantul statului (Republica Moldova – Nd.) a fost implicat în SA „Moldovagaz”, datoria pentru gazul furnizat Transnistriei, dar neachitat, se apropie de dolari. 8 miliarde. În ultimii 15 ani, în aceste scheme, unul dintre rolurile cheie a aparținut și continuă să aparțină șefului SA Moldovagaz, care semnează o obligație contractuală cu Gazprom de a furniza gaze către Transnistria, asumându-și obligația de a plăti pentru acesta la Moldovagaz. SA.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata