În ultimii doi ani, Moldova înregistrează o stagnare a exporturilor, cu o ușoară tendință de scădere
În ultimii doi ani, Moldova înregistrează o stagnare a exporturilor, cu o ușoară tendință de scădere. Constatările au fost făcute de expertul în economie, Veaceslav Ioniță. El a precizat că aceasta a fost influențată de doi factori.
VEACESLAV IONIȚĂ, expert în economie: „Exporturile Republicii Moldova, în prezent, stagnează în bază la doi factori. Primul- am avut o scădere destul de pronunțată a exporturilor de bunuri și avem o creștere, am avut în 2023 – în prima jumătate, și o ușoară stagnare în a doua jumătate a exporturilor de servicii.”
Analiza a evidențiat că, deși sectorul IT a înregistrat o creștere spectaculoasă în ultimii ani, ajungând la aproape 600 de milioane de dolari în 2023, în prezent se confruntă cu o ușoară stagnare.
VEACESLAV IONIȚĂ, expert în economie: „Adevărata creștere a început în ultimii ani, când s-au deschis parcurile IT. Despre aceasta am vorbit de mjulte ori. Creșterea a fost până în 2023, pur și simplu spectaculoasă, când am ajuns la aprope 600 de milioane de dolari, iar acum noi suntem într-o ușoară stagnare care sper că este una temporară. Deja trimestrul doi ne va spune lucrul acesta, dar în primul trimestru, la IT, noi nu am mai rezistat creșterea pe care am înregistrat-o până acum. Lucru pe care trebuie să vedem de ce se întâmplă.”
În același timp, potrivit expertului, s-a observat o creștere lentă în sectorul transporturilor, influențată, în mare parte, de războiul din Ucraina.
VEACESLAV IONIȚĂ, expert în economie: „Pandemia ne-a prăbușit până la 250 de milioane de dolari. Apoi, după pandemie, noi am crecut și, în mod special, aici trebuie să vă spunem, avem un impact. Războiul din Ucraina ne-a generat, aici eu estimez nu mai puțin de 100 de milioane de dolari – exporturi. Am înregistrat creștere, acum tot avem o ușoară creștere. Observați – 530 de milioane de dolari este mult, dar creșterea s-a încetinit.”
Veaceslav Ioniță a atras atenția asupra importanței identificării cauzelor care stau la baza stagnării exporturilor și a elaborării unor soluții eficiente pentru relansarea acestui sector. Expertul a subliniat potențialul Republicii Moldova în domeniul serviciilor, în special în IT și educație, dar și necesitatea de a depune eforturi pentru a deveni un partener economic mai atractiv pentru Ucraina și alte țări.