Oligarhul fugar Ilan Șor a intrat în afaceri cu Guvernul Rusiei, notează, într-o investigație, cei de la Rise Moldova.
RISE Moldova a descoperit că în perioada campaniei electorale pentru prezidențiale și a referendumului de aderare a Moldovei la UE din 20 octombrie 2024, Ilan Șor a creat cinci companii la Moscova.
Firmele sunt specializate în servicii financiare, credite și împrumuturi. În una dintre ele, Șor s-a asociat cu o corporație de stat deținută de guvernul rus, iar în alta, de tip holding, cu o bancă rusească de stat folosită de oligarh pentru a cumpăra alegătorii moldoveni cu 15 milioane de dolari.
La rândul lor, alegătorii trebuie să spună „Nu” la referendum și să voteze pentru candidatul al cărui nume le este trimis prin aplicația Telegram de la Moscova.
Cu aproape două săptămâni înainte de ziua votului pentru alegerea președintelui și a referendumului, procurorii Anticorupție și poliția au efectuat percheziții la oamenii de încredere ai lui Ilan Șor, politicianul și oligarhul moldovean judecat în dosarul „Frauda bancară”.
„Persoanele afiliate organizației criminale conduse de Ilan Șor, au fost instruite să racoleze persoane pentru participarea la scrutinul electoral contra sumelor de bani, urmând să fie anunțați în ajunul alegerilor prin intermediul grupelor din aplicația Telegram privind candidatul ce urmează a fi votat precum și să voteze cu opțiunea „Nu” la Referendum”, spune poliția.
În septembrie, când a început oficial campania pentru prezidențiale, 15 milioane de dolari au intrat în Republica Moldova din Rusia. Autoritățile susțin că acești bani ajungeau în conturile liderilor locali, simpatizanților și activiștilor grupului Șor, printr-o aplicație mobilă a unei bănci rusești.
„O sută treizeci de lideri teritoriali, care dirijează activitatea grupului, acumulează listele cu datele de identitate a persoanelor racolate (activiști și simpatizanți), după care le transmite organizat în Federația Rusă pentru înregistrare și deschiderea conturilor bancare în banca „Promsvyazbank”, aceștia fiind remunerați lunar cu suma de 45 de mii de lei”.
În rețeaua Șor, un vot pentru alegerea președintelui Republicii Moldova și pentru a spune „Nu” la referendum valorează până la o sută de euro, susțin autoritățile.
„Noi nu vedem transferuri de la Șor la cetățeni, noi vedem transferul de la o bancă în adresa unui cetățean… Ei (oamenii) nu cunosc (de unde vin banii – n.r.)”, a declarat șeful Inspectoratului General al Poliției (IGP), Viorel Cernăuțeanu.
Instituția financiară la care s-a referit șeful IGP se numește PromsvyazBank (PSB), o bancă rusească de stat, sancționată internațional la câteva zile de la invazia Rusiei în Ucraina. Această bancă se află sub controlul lui Vladimir Putin, desfășurând operațiuni financiare inclusiv pe teritoriul peninsulei Crimeea, anexată ilegal de Rusia în 2014, dar fiind prezentă și în așa-zisa Republică Populară Donețk.
CARDURILE PSB, ÎN GĂGĂUZIA
Guvernatoarea Găgăuziei, Evghenia Guțul, a declarat în aprilie curent că autoritățile locale, susținute de oligarhul Ilan Șor, au semnat un acord cu PSB (Promsvyazbank) în sectorul financiar și de credit.
La rândul ei, PSB explică pe pagina oficială că banca deschide conturi pentru pensionari și angajați din sectorul public din Găgăuzia. „Acest lucru le va permite să primească plăți suplimentare la beneficii prin sistemul de plată MIR, precum și transferuri de la cei dragi prin banca mobilă și online PSB. Toți pensionarii și angajații bugetari vor primi 2.000 de lei în cont în fiecare lună”.
PSB afirmă că gestionarea banilor și transferul acestora pe cardul propriu în Republica Moldova se va putea face prin banca mobilă sau internet banking-ul PSB. Deschiderea și întreținerea cardului sunt gratuite, iar plățile se fac în ruble, fără comision. Conversia pentru transferuri către carduri Visa și MasterCard din întreaga lume, precum și către Sberbank deținută de așa-zisele autorități de la Tiraspol, Agroprombank și Eximbank se va face la cursul băncii destinatarului în moneda de deschidere a contului”.
În iunie curent, bașcana Evghenia Guțul, susținea că peste 20 de mii de oameni au deschis conturi la banca rusească, iar banii au ajuns pe cardurile oamenilor.
FIRMELE LUI ȘOR DIN RUSIA. AGENTUL A7
RISE Moldova a descoperit că Promsvyazbank, instituția financiară prin intermediul căreia au fost transferați cele 15 milioane de dolari către simpatizanții lui Șor din Moldova, a înființat o companie la Moscova împreună cu oligarhul Ilan Șor.
S-a întâmplat pe 2 septembrie curent, adică în aceeași lună în care au fost transferate cele 15 milioane de dolari.
Firma se numește А7 și este specializată în prestarea serviciilor financiare, împrumuturi și alte tipuri de credite. Compania, cu sediul în centrul de afaceri «Белые Сады» (White Gardens), ce se află într-o zonă prestigioasă la 30 de minute de Kremlin și tot atât față de Aeroportul Internațional Sheremetyevo.
Documentele consultate de reporteri îl indică pe Ilan Șor drept beneficiar al firmei A7. El deține 51% din companie, iar restul de 49% îi revine băncii PromsvyazBank. Firma a fost înființată cu un capital social de aproximativ 110 mii de dolari.
Tot luna trecută Ilan Șor și banca rusească au înființat alte două companii-fiice cu nume asemănătoare. Prima se numește A71, iar cealaltă A7-Agent SRL.
Cele două societăți au aceeași adresă cu compania-mamă A7, iar directorul este Ilan Șor.
ȘOR ȘI PUTIN
Timefinance OOO este cea de a patra firmă creată de Șor la Moscova în luna septembrie curent. Societatea a fost înregistrată într-un zgârie-nori din districtul financiar Moscow City, aflat la aproximativ 5 km de Piața Roșie.
Tot în Moscow City, RISE Moldova a identificat și cea de a cincea firmă a lui Șor.
Se numește Exim International, iar printre activitățile de bază declarate se numără „cercetarea de piață și activități de cercetare a opiniei publice”.
Ilan Șor deține 75% din această companie, iar restul de 25% îi revine corporației financiare de stat VEB.RF, sancționată internațional și deconectată de la sistemul de plăți interbancare SWIFT. Anterior, corporația VEB, fostă Vnesheconombank, a deținut prin subsidiara VEB Kapital, un pachet semnificativ la Banca de Economii a Moldovei (BEM), implicată în „Furtul miliardului”.
Preşedinte al Consiliului de Administraţie al VEB.RF este chiar preşedintele Federaţiei Ruse Vladimir Putin.
Exim International este administrată de Alexandru Pleshakov, un bancher rus care a lucrat pentru companii rusești, dar și pentru grupuri bancare străine care au făcut afaceri la Moscova până la invazia rusă.
Pe LinkedIn, Pleshakov susține că deține „competențe și aptitudini pentru a conduce echipe locale de acoperire și de produs în cadrul unei varietăți de produse financiare și tranzacții de profil înalt”.
Ilan Șor nu ne-a răspuns la telefon. Pe pagina sa de Telegram, Șor a distribuit schema poliției prin care au fost transferate cele 15 milioane de dolari luna trecută și a ironizat acțiunile autorităților.
„Schema voastră e jalnică… Calculați ca niște preșcolari. E chiar jenant: noi lucrăm la o scară mult mai mare, iar aici toate cifrele sunt subestimate”, a susținut Ilan Șor.
Procurorii Anticorupție au declarat că beneficiarii acestor sume de bani din Rusia sunt unii candidați aflați în cursa pentru alegerea președintelui țării. „Este prematur să ajungem la concluzia că unii candidați trebuie excluși din cursă, dar noi analizăm toate aspectele și când va fi cazul, legea ne obligă să anunțăm alte organe cum ar fi Comisia Electorală Centrală”, a spus Veronica Drăgălin, șefa Procuraturii Anticorupție.
Ilan Șor a fost sancționat la nivel internațional pentru activități de destabilizare a țării, dar și pentru implicarea în „Frauda bancară”. Curtea de Apel Chișinău l-a condamnat anul trecut la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda bancară” , cauza fiind în examinare pe rol la Curtea Supremă de Justiție.