Produsul Intern Brut al Republicii Moldova a înregistrat o creștere cumulativă de doar 1,8 la sută, în ultimii cinci ani. Datele au fost prezentate de expertul în economie, Veaceslav Ioniță. Potrivit lui, în această perioadă, țara noastră „a bătut pasul pe loc”, iar prognozele nu sunt deloc optimiste.
VEACESLAV IONIȚĂ, expert în economie: „În acest an, anticipam că Produsul Intern Brut va crește cu cel puțin 2,5 procente, dar situația proastă din trimestrul trei când Produsul Intern Brut a înregistrat o scădere destul de puternică și situația proastă din agricultură, care a fost și motorul creșterii de anul trecut, face deocamdată să avem o prognoză optimistă. Aici, 1,5 procente, eu cred că noi vom termina totuși, dacă nu pe minus atunci aproape pe zero. Deocamdată mergem pe prognoza 1,5 procente de creștere, ceea ce înseamnă că, în cinci ani de zile, Produsul Intern Brut al Republicii Moldova a înregistrat o creștere cumulativă doar de 1,8 procente. Dacă vă uitați atent la grafic, de fapt avem cinci ani pierduți din viață, în sens că cinci ani de zile am stat pe un platou, fără niciun fel de dezvoltare. Creșterea din 2021 doar a compensat scăderea din 2020 și cea din 2022.”
Din perspectiva istorică, în acest an, Produsul Intern Brut al Republicii Moldova va fi la nivel de 74 la sută, față de maxima istorică din anul 1989, a mai subliniat expertul.
VEACESLAV IONIȚĂ, expert în economie: „Noi suntem undeva la nivelul anilor 1982-1983. Suntem la 40 de ani distanță în urmă. Deci, tot am crescut ca să ajungem doar la anul 1984 și până să recuperăm, deci ca să ieșim din groapă, cu viteza cu care ieșim noi, ne mai trebuie încă vreo 20 de ani. Deci, acum toată creșterea noastră nu este altceva decât să ne întoarcem de unde am căzut.”
Potrivit Biroului Național de Statistică, Produsul Intern Brut în trimestrul al II-lea din 2024 s-a majorat, în termeni reali, cu 2,4 la sută față de trimestrul II din 2023 și a constituit 74,82 miliarde de lei.