Janis Mazeiks, nemulțumit de modul în care partidul de la guvernare se comportă în raport cu opoziția parlamentară

Ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Janis Mazeiks, este nemulțumit de modul în care partidul de la guvernare se comportă în raport cu opoziția parlamentară. Declarația a fost făcută de oficial la o emisiune de la postul Cinema1. În același timp, diplomatul european a evidențiat că protestele sunt o parte normală a procesului democratic, este dreptul cetățenilor și este dreptul formațiunilor politice.

JANIS MAZEIKS, ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău: „În primul rând, avem un dialog constant cu diferite forțe politice, inclusiv Partidul Socialiștilor cu care, dintre toate partidele de la putere, probabil, avem cel mai constant dialog. Protestele sunt o parte normală a procesului democratic. Asta este dreptul cetățenilor și dreptul forțelor politice. Dacă să revenim la întrebarea cine și cum poate rezolva această problemă, la această etapă, pârgiile pentru a găsi soluții ține mai mult de Guvern. Poate asta este o întrebare mult mai largă, dialogul dintre Guvern și majoritate parlamentară, și partidele de opoziție.”

Janis Mazeiks a criticat și modul în care sunt adoptate multe legi, fapt care se răsfrânge asupra calității legislației și asupra dialogului dintre majoritate și minoritate.

JANIS MAZEIKS, ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău: „În primul rând, cât de multe acte legislative sunt adoptate în două lecturi, cu o pauză mică între ele sau acele modificări care sunt incluse în ordinea de zi a Parlamentului de la momentul când aceasta se aprobă până la desfășurarea ședinței. Asta se reflectă și la calitatea legislației și la dialogul dintre majoritate și minoritate. Am observat că, dacă ne uităm la inițiativele legislative, potrivit statisticii în a doua parte a anului 2024 aproximativ 60 inițiative legislative au fost adoptate la inițiativa majorității și unul la inițiativa opoziției, din 20 propuse. Adică, eu cred că acesta este un indice că acest dialog poate să fie îmbunătățit.”

În anul 2024, deputații au adoptat 235 de legi și 88 de hotărâri. 49 dintre legi au fost cadru, iar 125 de acte normative au conținut modificarea sau completarea unor legi. De asemenea, au fost ratificate 57 de acorduri, iar patru au fost denunțate.

Totodată, pe agenda parlamentară au fost 43 de proiecte de armonizare a legislației Republicii Moldova cu legislația Uniunii Europene. 29 dintre ele au fost adoptate, iar opt au fost votate în prima lectură. Un proiect a fost retras, iar restul proiectelor urmează a fi examinate în perioada următoare.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata