Statutul de ţară candidată de aderare la UE a Republicii Moldova va aduce foarte multe fonduri europene în ţară, iar Parchetul European, împreună cu autorităţile competente din ţară vor fi foarte atente ca aceşti bani să fie cheltuiţi corect. O declaraţie în acest sens a fost făcută de şefa Parchetului European Laura Codruţa Kovesi, la o emisiune de la Moldova 1.
De asemenea, Laura Codruţa Kovesi a spus că instituţia pe care o conduce poate ajuta Republica Moldova pe două paliere.
(Laura Kovesi, șefa Parchetului European)
„Primul – în dosare penale care sunt de competenţa Parchetului European, fraudă cu fonduri europene sau fraudă cu TVA şi, în al doilea, rând într-un schimb cu expertiză. Noi suntem într-o poziţie unică, cunoaştem 22 de legislaţii diferite, din 22 de state membre. Dacă Republica Moldova va avea nevoie de un sfat din această perspectivă, cum este organizat sistemul de justiţie, care sunt principalele instrumente de luptă împotriva corupţiei, Parchetul European poate să aibă un răspuns eficient la aceste întrebări”.
Între timp, procurorul-şef european afirmă că a remarcat schimbări în întîlnirile instuţionale pe care le-a avut la Chişinău. Kovesi recunoaște însă că lipsa comunicării poate fi un mare dezavantaj.
(Laura Kovesi, șefa Parchetului European)
„Eu nu o să comentez mult activitatea colegilor din justiție. N-am venit aici să dau lecții sau să fac evaluări. O să vorbesc mai mult la nivel de principiu. Așa cum am spus, de multe ori este și o problemă de comunicare. Dacă nu comunici, nu înseamnă că nu faci nimic. Dacă aș fi procuror în Moldova, aș explica mai mult publicului ceea ce fac”.
Amintim că Laura Codruţa Koveşi a efctuat o vizită de lucru în Republica Moldova în perioada 11-14 iulie. Şefa Parchetului European a avut întrevederi cu preşedintele Maia Sandu, premierul Natalia Gavriliţa, dar şi ministrul Justiţiei Sergiu Litvinenco. În acelaşi timp, la Chişinău a fost semnat un Acord de cooperare între Procuratura Republicii Moldova şi Parchetul European.