Kremlinul afirmă că „Maia Sandu nu este președintele legitim al țării”

Rusia a denunțat marți (5 noiembrie) alegerile de la sfârșitul săptămânii din Moldova ca fiind inechitabile și a declarat că nu consideră câștigătoarea, Maia Sandu, drept președintele legitim al țării.

Pro-occidentala Sandu a învins un fost procuror general susținut de un partid tradițional pro-rus într-un vot marcat de acuzații de amestec al Moscovei în alegeri, pe care Kremlinul le-a negat.

Rezultatele oficiale au arătat că Sandu a câștigat datorită susținerii puternice din partea moldovenilor care votează din străinătate. În interiorul granițelor țării, ea a pierdut cu o marjă mică.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a lansat un atac dur la adresa desfășurării alegerilor de duminică, în cadrul briefingului său zilnic cu reporterii.

El a declarat că sute de mii de moldoveni care trăiesc în Rusia nu au fost lăsați să voteze – spre deosebire de moldovenii care trăiesc în Occident, ale căror voturi au fost esențiale pentru victoria lui Sandu.

„Aceste alegeri nu au fost nici democratice, nici corecte”, a spus Peskov.

„În ceea ce o privește pe doamna Sandu – știți că ea nu este, în înțelegerea noastră, președintele țării sale – pentru că, în țara însăși, majoritatea populației nu a votat pentru ea și vorbim despre o societate foarte, foarte divizată. Aceste contradicții vor continua cu siguranță”, a spus el.

Ministerul rus de Externe a descris anterior concursul moldovenesc drept „cea mai nedemocratică campanie electorală din toți anii de independență a Moldovei”.

Poporul moldovean, a spus el, „a ales să urmeze o cale aliniată cu Europa și cu democrațiile de pretutindeni”.

Sandu dorește să îndrepte Moldova către aderarea la Uniunea Europeană, însă această țară mică, care se învecinează cu Ucraina și România, a avut dificultăți în a scăpa de orbita Rusiei.

Aceasta se bazează în mare măsură pe gazul rusesc, iar Rusia menține trupe într-o regiune separatistă care s-a separat de restul Moldovei odată cu prăbușirea Uniunii Sovietice în 1991.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata