L-a dominat Spînu pe Miller? Experți: Gazprom a impus condițiile, Spînu le-a acceptat. Putem vorbi despre trădare de patrie

Invitații ediției Morari.live din această săptămână au ajuns la concluzia că în 2021 Republica Moldova a trimis la Moscova ca să negocieze cu Gazprom cea mai slabă echipă de negociatori, Andrei Spînu neavând cel puțin studiile și calificarea necesară.

„Uitați-vă în Protocolul semnat ce oameni, cu ce funcții, au negociat din partea Federației Ruse. De la noi a mers Andrei Spînu, care n-are nici un fel de studii și nici un fel de expertiză în domeniu. Unicul care l-a însoțit a fost Vadim Ceban, poate și profesionist, dar el nu a reprezentat acolo Guvernul Republicii Moldova.”, a declarat Valeriu Ostalep.

Fostul director ANRE, precum și ex-ministrul Economiei si Infrastructurii, Octavian Calmîc, a declarat că Protocolul semnat de Spînu este o primă experiență pentru Republica Moldova, cu asumarea unor angajamente unilateral, când Gazprom a impus,iar partea moldovenească a acceptat.

„Din experiența anilor precedenți, au fost multe întrevederi cu Gazprom, și la nivel de președinți de țară, și la nivel de Premieri, vicepremieri și mulți alții. Este în premieră când s-a semnat un Protocol, dar cu angajamente practic unilaterale, iar pe alocuri forțate de partea rusă și acceptate de negociatorii noștri. Noi nu cunoaștem detaliile acelor întâlniri, dar văzând formatul lor, desigur că puterea de negociere a fost net superioară din partea Gazpromului față de cei din Republica Moldova.”, a explicat Octavian Calmîc.

Membrul Comitetului pentru Unitate și Bunăstare (CUB), Veaceslav Ionița, a declarat în cadrul unei conferințe de presă că prin semnarea respectivului Protocol, Federația Rusă și-a rezolvat anumite probleme.

„Prin modificările la Contract, Federația Rusă și-a rezolvat câteva probleme. Ce anume s-a modificat. Dacă Moldovagaz va decide să vândă gaz în stânga Nistrului, atunci Federația Rusă este gata să ne livreze nouă gazul, iar deja Moldovagaz să-l vândă celor din stânga Nistrului. Astfel Rusia s-a detașat de aspectul că ei dau gaz Transnistriei. (…) Al doilea aspect ține de reglementarea datoriilor. Acum scrie în mod expres că Moldovagaz va achita integral gazul livrat în stânga Nistrului. Doar într-un singur an subiecții transnistreni au acumulat datorii de neplată de cca 1,14 mlr. de dolari.”, a declarat Veaceslav Ioniță.

Un al membru al CUB, Galina Bostan, a atras atenția și asupra faptului că respectivul Protocol a fost semnat în condiții de conflicte de interese și asta pentru că un membru al consiliului de observatori de la Moldovagaz este una și aceeași persoană cu un reprezentant al negocierilor din partea Gazprom.

„În această anexă sunt prevăzute și cheltuielile privitor la transportul gazului. Astfel de cheltuieli nu erau prevăzute în contractul de bază (n.r. semnat în 2006). Cum de s-a ajuns să fie suplimentar și cheltuieli de transport? Au apărut costuri suplimentare și mă întreb de ce au apărut și unde vor fi utilizate? Și în legătură cu apariția acestor costuri suplimentare, autoritățile noastre ar trebui să se întrebe dacă cumva persoanele care au fost implicate în aceste negocieri și au semnat documente, ar trebui să fie anchetate din perspectiva infracțiunii corupției pe puțin, dar poate și pentru trădare de patrie.”, a punctat Galina Bostan.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata