Lucrările de construcție a liniei electrice Vulcănești-Chișinău sunt finalizate în proporție de 62%

Începute acum trei luni, lucrările de construcție a liniei electrice Vulcănești-Chișinău continuă în Găgăuzia. Fundațiile pentru piloni sunt finalizate în proporție de 62 la sută, iar autoritățile asigură că vor fi gata până în august, transmite Radio Europa Liberă

RUSLAN SURUGIU, șeful Unității de Implementare a Proiectelor Energetice: „Lucrările în UTA Găgăuzia sunt planificate în ceea ce ține de fundații, să le finalizăm la începutul lunii august. Începând cu august trecem și la alte raioane: Cahul, Taraclia.”

Planificate să înceapă încă pe 8 aprilie, săpăturile în Congazcicul de Sus încă nu au demarat.

RUSLAN SURUGIU, șeful Unității de Implementare a Proiectelor Energetice: „În Congazcicul de Sus nu am ajuns cu lucrările pentru că am primit recent analizele la soluri și s-a stabilit ce fundații vor fi acolo. Respectiv, peste o săptămână, maxim două tehnica va fi și în Congazcicul de Sus. Conform proiectului avem șase tipuri de fundație și în funcție de tipul solului se stabilește care fundație va fi folosită, dar și în funcție de tipul pilonului. Aici, chiar în spatele nostru, va fi unul din cei mai înalți piloni.”

Pentru construcția liniei electrice, terenuri din 30 de localități vor fi expropriate. Deocamdată, exproprierea a început doar în Găgăuzia, unde statul va despăgubi 500 de proprietari de terenuri.

CRISTINA CUȘCHEVICI, responsabilă de procesul de expropriere a terenurilor: „Conform legislației noastre, lucrările pot derula concomitent cu procesul de expropriere. Noi acum, la data de astăzi, suntem pentru UTA Găgăuzia, unde au fost începute lucrările în aprilie, la un progres de 71 de cereri depuse de către persoanele afectate. Din aceste 71 de cereri depuse, 53 de persoane afectate deja au acces la mijloace financiare.”

RUSLAN SURUGIU, șeful Unității de Implementare a Proiectelor Energetice: „Oricare dintre proprietari au anumite drepturi. În ce constau drepturile lor? Să conteste, în cazul în care consideră că nu este corect calculată suma de compensare. Cu ce pot să se adreseze este subiectul mărimii compensației. Acesta este unicul subiect pentru care pot depune o plângere sau să pună anumite întrebări.”

Materialele pentru asamblarea pilonilor au fost importate în proporție de 97 la sută. Unele dintre materialele necesare pentru fundații nu au ajuns încă în Republica Moldova.

RUSLAN SURUGIU, șeful Unității de Implementare a Proiectelor Energetice: „Avem în proces de import a anumitor materiale, inclusiv apelează la echipe din afara țării pentru a asigura acea capacitate și acea viteză a construcției, pe care o așteaptă cu toții.”

Linia care va conecta sistemul electric din Republica Moldova cu cel din România ar trebui să fie gata în 2025. Ea va putea asigura 50 la sută din consumul de energie electrică a țării noastre.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata