Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a susținut un discurs în plenul Parlamentului, despre starea națiunii. În cadrul discursului, Maia Sandu a subliniat importanța parcursului european al țării și a lansat un apel la unitate și solidaritate internă. Potrivit șefei statului, aderarea la Uniunea Europeană este esențială pentru a asigura pacea și libertatea Republicii Moldova, într-un context regional tensionat.
„Pacea și libertatea ni le putem asigura mult mai ușor odată ajunși în Uniunea Europeană. Acolo o să fim protejați – ca într-o familie mare, iubitoare. De aceea, trebuie să muncim în continuare zi și noapte ca să aderăm la UE cât mai repede. Nu peste 10-20 de ani, ci în următorii 4 ani. Nu va fi ușor, dar nici imposibil. Până atunci însă, ne putem proteja pacea și libertatea doar prin solidaritate externă și unitate internă. »
Președinta a reiterat că Republica Moldova rămâne ferm angajată de partea păcii și își va consolida parteneriatele cu țările vecine – România și Ucraina – precum și cu statele care susțin respectarea dreptului internațional.
«Putem asigura securitatea țării în continuare demonstrând un comportament corect, previzibil și consecvent, construind parteneriate puternice, de încredere cu vecinii noștri, România și Ucraina, dar și cu celelalte țări care respectă dreptul internațional și hotarele altor state. »
Un alt subiect abordat de șefa statului a fost cel al tentativei de fraudare a alegerilor. Maia Sandu a acuzat forțe străine că au încercat să influențeze procesul democratic prin cumpărarea voturilor.
«Cel mai grav și rușinos lucru care s-a întâmplat în ultima perioadă și care a pus în pericol nu doar stabilitatea, dar și suveranitatea Moldovei este cumpărarea de voturi. În special la alegerile și referendumul de anul trecut, ne-am confruntat cu o situație fără precedent, când forțe străine intereselor țării noastre au încercat să decidă pentru Moldova, în locul moldovenilor. »
Președinta Maia Sandu a cerut instituțiilor statului să asigure desfășurarea unor alegeri libere și corecte în toamnă și a atras atenția asupra pericolului implicării Moldovei în conflictul din Ucraina. Totodată, șefa statului a reiterat că prezența ilegală a armatei ruse în regiunea transnistreană reprezintă o amenințare pentru stabilitatea țării.
În ceea ce privește regiunea autonomă Găgăuzia, președinta a acuzat o „grupare criminală” că încearcă să preia controlul în interes propriu, și nu în beneficiul locuitorilor. Ea a pledat pentru protejarea limbii și culturii găgăuze și a promis investiții în autonomie.
«Vedem încercări de a folosi autonomia găgăuză în scopuri de destabilizare. O grupare criminală caută din răsputeri să preia întreg controlul asupra regiunii. Autonomia găgăuză trebuie să fie condusă de găgăuzi în interesul comunității pe care o reprezintă, nu în interesul hoților. Autonomia a fost creată pentru a asigura păstrarea limbii, culturii și tradițiilor poporului găgăuz. Și asta trebuie să fie preocuparea celor care au ajuns în funcții de răspundere.»
Pe plan economic, șefa statului a transmis un mesaj de optimism, subliniind că Moldova va începe să beneficieze de fondurile europene de pre-aderare, în valoare de 1,9 miliarde de euro, bani care vor susține proiecte de infrastructură, industrie și servicii.
« Planul de creștere pentru Moldova, care presupune un sprijin de 1,9 miliarde de euro din partea Uniunii Europene, este doar începutul. Acești bani vor finanța proiecte de transport, energie, servicii, industrie și agricultură. Aceste proiecte înseamnă oportunități pentru companii și salarii pentru angajați.»
În încheiere, președinta a transmis un mesaj de sărbători, îndemnând la iertare, solidaritate și speranță.