Medici: „Dacă numărul cazurilor se va menține ridicat, s-ar putea impune carantina parțială sau chiar totală”
Medicii trag un semnal de alarmă și spun că secțiile de terapie intensivă au redevenit pline, odată cu creșterea drastică a numărului de infectări. Potrivit lor, formele grave ale infecției nu mai sunt caracteristice doar persoanelor vârstnice, iar tinerii și copiii sunt la fel de expuși noii tulpini Delta. Potrivit specialiștilor în epidemiologie, dacă numărul cazurilor se va meține ridicat, iar rata de vaccinare – redusă, pentru ca sistemul medical să nu intre în colaps, s-ar putea impune carantina parțială sau chiar totală, notează IPN.
Medicii de la terapie intensivă spun că în contextul noului val pandemic, secțiile COVID sunt arhipline, iar medicii cu greu fac față numărului mare de pacienți.
„Acum la terapie intensivă la fiecare pat care se eliberează, în jumătate de oră se internează alt pacient. Un adevăr dur cu care ne confruntăm în secția de terapie intensivă este că boala a ‘întinerit’. Din păcate, vârsta nu mai este un factor de protecție, au fost pacienți cu vârsta între 30-40 de ani pe i-am pierdut din cauza acestei noi tulpini care este extrem de agresivă. Problema cea mare este că pacienții infectați nu se adresează la timp la medic, iar acest fenomen se explică prin lipsa de încredere a oamenilor în sistemul medical. Adresarea la timp la medic salvează vieți. Mulți se adresează târziu cu afectări pulmonare grave, care sunt foarte greu de restabilit în timp”, a spus şeful secţiei Terapie Intensivă de la Institutul de Medicină Urgentă, Ion Cîvîrjîc, în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul public de televiziune.
Potrivit epidemiologilor, deși în Republica Moldova există instrumentul combaterii răspândirii virusului și prevenirii infecției – vaccinarea, moldovenii rămân sceptici în privința imunizării.
„Dacă se vor adeveri prognozele privind cifra de 3 mii de cazuri zilnice, sistemul medical nu va face față situației și va fi necesară instituirea unei carantine pentru a elibera sistemul medical. Experiența arată că persoanele care s-au imunizat, tot ele și respectă măsurile. Avem, din păcate, 70% din populație care nu respectă nici măsurile și nici nu dorește să se imunizeze. Îngrijorător este că acum și copiii sunt parte a acestui proces epidemic, iar noua tulpină Delta este mult mai contagioasă, mai virulentă și afectează pe oricine”, a spus medicul epidemiolog, Angela Paraschiv.
Potrivit datelor oficiale, acoperirea națională cu o doză de vaccin constituie 23,07%, iar cu schemă completă – 22 %. Cea mai înaltă rată de vaccinare cu schema completă e înregistrată în Chișinău – 33%, iar cea mai redusă acoperire vaccinală din țară între 13% – 15% se atestă în raioanele Leova, Sângerei și UTA Găgăuzia.