Moldova deja se AFLĂ în RECESIUNE ECONOMICĂ! Expert: Dezvoltarea noastră e compromisă. Oamenii de afaceri fug din țară, se simt trădați
Republica Moldova se află deja într-o mare recesiune economică, dezvoltarea țării este compromisă, iar agenții economici fug în țările unde statul îi ajută corespunzător pe perioada de criză. Opinia a fost exprimată de fostul ministru al Economiei, Octavian Calmîc, în cadrul emisiunii Morari.live difuzată în fiecare zi de joi cu începere de la 21:00 la postul de televiziune N4.
„Noi deja suntem în recesiune economică, iar dezvoltarea noastră și creșterea economică e compromisă datorită crizelor care le-am avut și la parcurgem în prezent. Mediul de afaceri se simte trădat de autorități, pentru că li s-a promis multe, scutiri de impozite, subvenții și intervenții. În rezultat au beneficiat foarte puțini de acel suport și într-o limită mult sub așteptări. Resursele bugetare care sunt acum și care se prevăd în 2023 nu vor satisface așteptările. De aceea majoritatea oamenilor din sectorul privat examinează oportunități de ași redisloca producția în alte țări, europene preponderent. Acolo ei vor beneficia de un șir de programe, de compensații solide, subvenții. Fiecare al treilea e pe picior de plecare.”, a declarat Octavian Calmîc.
Fostul ministru a mai atras atenția că intenția mediului de afaceri de a pleca are un caracter definitiv, respectiv nu se vor mai întoarce în Republica Moldova. Comparativ, România oferă subvenții care acoperă până la 80% din investiții.
Anatol Usatîi a spus că sectorul construcțiilor se va diminua până la Anul Nou, conform prognozelor, cu 30%. Usatîi a atras atenția că multe din probleme, inclusiv inflația galopantă, au început cu mult înainte de războiul din Ucraina.
„Investițiile în infrastructură ar putea fi colacul de salvare pentru economia țării.”, a punctat fostul ministru al Economiei.
Majoritatea paneliștilor ce răspund la întrebările de tip sondaj în direct în cadrul emisiunii Morari.live, sunt de părerea că de vină pentru situația în care ne aflăm sunt cei de la putere. Mai exact, 42,3% dintre aceștia sunt de părerea că incompetența actualului Guvern este de vină pentru situația din țară. 25,2% au dat vina pe războiul din Ucraina și Putin, iar 27,6% susțin că vina este comună, atât incompetența Guvernului, cât și războiul din Ucraina.
Amintim că respondenții sunt 120 de cetățeni ai țării, din peste 50 de localități, ce sunt conectați la un panel și în direct, în timpul emisiunii, răspund la întrebări de tip sondaj. Numărul și diversitatea paneliștilor reproduc tabloul socio-demografic al Republicii Moldova, după cum garantează compania IMAS, cea care și culege respectivele date.