Motorina donată de România așa și nu a mai ajuns. Bolea: „Nu avem depozit. Nici măcar două canistre”
Motorina gratuită din România, destinată fermierilor din Moldova afectați de secetă, nu a fost livrată încă, deoarece statul nu dispune de un depozit de păstrare a resursei și nici nu a reușit să identifice unul deocamdată. Declarația a fost făcută de ministrul Agriculturii Vladimir Bolea în cadrul unei conferințe de presă din 13 februarie. Bolea a precizat însă că motorina „urmează” a fi livrată, notează NewsMaker.md.
În timpul conferinței de presă, Vladimir Bolea a comentat motivele pentru care durează atât de mult ca motorina gratuit din România să ajungă în țara noastră.
(Vladimir Bolea, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare)
„În Moldova, nimănui nu-i place când noi facem referire la ultimii 30 de ani de distrugere a acestui stat. Toți spun „Hai să vorbim despre ultima zi, ultima lună”, dar toate depozitele petroliere ale Republicii Moldova au fost privatizate, vândute și statul nu are nici măcar două canistre în care să-și depoziteze motorina, nu încă rezerva națională. Și atunci când ne-a venit acest ajutor, în toamna anului 2020, era o companie care a putut oferi serviciile pentru recepționarea acestei cantități”.
Totodată, ministrul a spus că statul ar putea achiziționa un depozit petrolier.
(Vladimir Bolea, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare)
„Evident că lucrurile urmează să fie schimbate și cred că Guvernul trebuie să identifice și achiziționeze, inclusiv pentru rezerva de stat, un depozit de resurse petroliere”.
În context, ministrul Agriculturii a precizat că motorina din România „urmează să fie livrată” în Moldova, însă a ezitat să precizeze când se va întâmpla acest lucru.
Precizăm că, în ianuarie, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a anunțat că peste 1540 de fermieri, afectați de secetă în 2022, au depus cereri la Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură prin care au solicitat să fie ajutați cu motorină din România, donată gratuit țării noastre. Totuși, 56 de cereri au fost respinse, pentru că nu ar fi întrunit criteriile de eligibilitate. Astfel, 1490 de fermieri din 1546 vor beneficia de ajutor umanitar sub formă de motorină.