Natalia Gavrilița: „Noi nu doar asigurăm securitatea energetică a țării, dar eliberăm întreprinderile de stat de datorii istorice”
Premierul Natalia Gavrilița a confirmat că riscul ca Gazprom să sisteze complet livrările de gaze naturale către Republica Moldova există. Totuși, potrivit premierului un astfel de scenariu nu va fi generat de încălcarea prevederilor contractuale, ci de faptul că Republica Moldova s-a alăturat retoricii comunității internaționale de condamnare a războiului din Ucraina. De asemenea, șefa Executivului dă asigurări că Republica Moldova este pregătită să facă față unei eventuale sistări complete a gazului din partea Gazprom, notează IPN.
Premierul Natalia Gavrilița spune că după reducerea cu 30% a volumelor gazelor naturale livrate de Gazprom, autoritățile nu exclud scenariul sistării complete a gazului. Premierul dă de înțeles că Gazprom este un partener impredictibil, care nu ține seama de prevederile contractuale.
„Indiferent de ce este prevăzut în contract, am văzut cum lună de lună erau deconectate țări europene, care au fost nevoite să găsească alternative. De aceea, evident că acest risc persistă. Dar acest risc nu vine din anumite prevederi contractuale, pentru că acel care vrea să întrerupă contractul, va găsi motive. Este clar că noi cu fermitate condamnăm războiul din Ucraina, așa-numitele referendumuri și încercarea de a anexa teritorii. Noi ne-am angajat să fim parte a lumii libere, să ne dezvoltăm în stil european, de aceea motive le pot găsi în contract, în protocoale, în înțelegeri”, a spus Natalia Gavrilița în cadrul unei emisiuni de la Vocea Basarabiei.
Șefa Executivului spune că Guvernul a avut mereu grijă ca Moldovagaz să-și poată onora toate plățile față de Gazprom. De asemenea, autoritățile fac stocuri de gaze naturale care vor fi folosite în cazuri de urgență, dacă Gazprom închide robinetul.
„Noi am abilitat Energocom-ul să cumpere gaz de pe piața internațională. Avem stocuri, 53,5 milioane de metri cubi. E adevărat, volumele ne ajung pentru o perioadă scurtă, în condițiile lunii octombrie ne-ar ajunge pentru o lună. Dar noi mai avem posibilitatea să utilizăm un împrumut care a fost agreat deja cu BERD, care ne-ar permite să cumpărăm de pe piață cantități mai mari. Avem discuții cu Guvernul României, săptămâna viitoare va avea loc comisia interguvernamentală moldo-azeră la care voi participa, deci, discutăm cu mai mulți actori care ar putea să ne ofere acces alternativ la resurse energetice”, a mai spus Natalia Gavrilița.
Recent, concernul rus Gazprom a menționat că își rezervă dreptul de a întrerupe livrarea gazelor naturale, dar și de a rezilia contractual cu Moldovagaz, dacă până la data de 20 octombrie nu se va efectua plata.
„Noi suntem primul Guvern pentru care se aplică atât de strict prevederea de plată la data de 20 a fiecărei luni. În același timp, noi de fiecare dată am făcut totul posibil ca să ajutăm la problema lichidităților. Problema este că Moldovagaz este o întreprindere privată, iar Gazprom este acționar majoritar, adică Moldovagaz este o întreprindere-fiică a Gazprom-ului. Ce a făcut Gazprom în problema lichidităților Moldovagaz? Noi am procurat datoriile confirmate prin judecată ale Termoelectrica, am eliberat CET-Nord de datoriile către Moldovagaz. Deci, noi nu doar asigurăm securitatea energetică a țării, dar eliberăm întreprinderile de stat de datorii istorice”, a punctat Natalia Gavrilița.
Potrivit contractului semnat cu Gazprom, Republica Moldova se angajează să achite la data de 20 a fiecărei luni atât plata pentru consumul lunii precedente, cât și 50% din plata în avans pentru luna curentă.