Eşti aici

10 ani de la trecerea în neființă a lui Grigore Vieru

Se împlinesc zece ani de când am rămas fără marele poet al neamului Grigore Vieru, în urma unui tragic accident de mașină.
Imediat după accident, scriitorul a fost internat la Spitalul de Urgență din capitală, însă peste două zile a suferit un stop cardiac și a decedat. Poetul a fost înmormântat pe 20 ianuarie, 2009, la Cimitirul Central din Chișinău.
Grigore Vieru s-a născut în 1935, în satul Pererîta, fostul județ Hotin, astăzi raionul Briceni, într-o familie de plugari, debutând la o fârstă fragedă cu un volum de poezii pentru copii.
Vieru este unul dintre fondatorii Frontului Popular şi se află printre organizatorii şi conducătorii Marii Adunări Naționale din 27 august, 1989, care a constituit mișcarea de eliberare națională a Moldovei.
Grigore Vieru este titularul diplomei de onoare Andersen - cel mai prestigios premiu din lume în domeniul literaturii pentru copii. Un bulevard din Capitală îi poartă numele, iar un bust al poetului este amplasat pe Alea Clasicilor din Chişinău, dar şi în oraşul Străşeni.