Eşti aici

1,5 milioane de moldoveni sunt în afara câmpului muncii

1,5 milioane de moldoveni continuă să fie în afara câmpului de muncă, iar alți peste 30.000 au statut oficial de șomer. Și asta în ciuda faptului că în trimestrul trei din anul curent, în Moldova erau peste 1,3 milioane de persoane angajate în câmpul muncii, cu 9% mai mult față de aceeași perioadă a lui 2017.
Datele au fost prezentate de Biroul Național de Statistică, care mai menționează că cele mai multe persoane fără un loc de muncă oficial sunt tinerii cu vârsta cuprinsă între 15 și 24 de ani, proporția acestora fiind de aproape trei ori mai mare decât media pe țară. Aceeași categorie de persoane sunt și în fruntea clasamentul persoanelor inactive, peste 80%.
Totodată, legat de șomaj, trebuie de spus că acesta a afectat într-o proporţie mai mare bărbații, 60% şi persoanele din mediul urban, 67%.
Ce ține de ponderea cetățenilor cu un loc de muncă, cei mai mulți sunt din sate, 59%, față de 40%, la orașe. Iar acest lucru este posibil, odată ce în sectorul agricol sunt peste 550 de mii de persoane ocupate, 51% dintre aceștia fiind persoanele care folosesc agricultura doar pentru consumul propriu.