Eşti aici

În 2020, partidele vor primi milioane de lei de la CEC

2020 va fi un an favorabil pentru partidele politice care au obținut performanțe în anul 2019. În afară de donațiile primite din partea susținătorilor și membrilor de partid, care nu sunt tocmai mici și nici tocmai conforme, formațiunile care au înregistrat un scor bun în alegerile prezidențiale, parlamentare și locale vor primi subvenții deloc de neglijat din partea statului, după ce Comisia Electorală Centrală a stabilit cuantumul lunar al acestor sume.

Așadar, Partidul Socialiștilor, cel care a acumulat cele mai multe voturi în urma alegerilor parlamentare din 24 februarie, 2019, și a obținut cele mai multe raioane în urma alegerilor locale, va primi în acest an nu mai puțin de 12 milioane de lei din bugetul de stat. Următorul în clasament este Partidul Democrat, a doua fracțiune ca mărime în Parlament, care ar urma să primească în jur de șapte milioane de lei. Partidul Maiei Sandu, PAS, va primi circa șase milioane, iar Platforma DA – în jur de patru. Topul este completat de Partidul Șor și Partidul Nostru, care vor primi câte 2,8 și, respectiv, 1,3 milioane de lei.

Aceste sume sunt acordate în funcție de performanțele partidelor la ultimele alegeri prezidențiale, parlamentare și locale, dar și în funcție de numărul femeilor și tinerilor propus în lista pentru parlamentare și locale.