Eşti aici

29 de ani de la căderea Zidului Berlin

Astăzi se împlinesc 29 de ani de la căderea Zidului Berlinului. În 1989, pe 9 noiembrie, pentru prima dată în 28 de ani, est-germanii au putut traversa liber punctele de frontieră dintre Berlinul de Est și Berlinul de Vest. A fost ziua în care infamul Zid al Berlinului, simbol de beton al Cortinei de Fier, al separației dintre Occidentul democratic și Estul comunist, s-a prăbușit.
Lipsa de comunicare dintre liderii comuniști a făcut ca, în cadrul unei conferințe de presă, să se anunțe că est-germanii sunt liberi să traverseze oricând granița către Vest. În scurt timp, mii de oameni s-au strâns la punctele de trecere de la Zidul Berlinului, care au fost deschise. Căderea Zidului a fost urmată de prăbușirea oficială a regimului comunist din Republica Democrată Germană, controlată politic și economic de Uniunea Sovietică, și, un an mai târziu, de reunificarea Germaniei.
Prăbușirea Zidului Berlinului a fost, de asemenea, ultimul stimulent al avalanșei care a dus, până la finele anului 1989, la revoluțiile din Cehoslovacia, Bulgaria și România.