Eşti aici

Agenții economici, prioritate a autorităților

Veste optimistă pentru agenții economici, în special pentru cei care au fost nevoiți să-și sisteze activitatea din cauza pandemie de COVID-19. Astfel, printr-un anunț făcut în cadrul unei emisiuni de la TVR Moldova, autoritățile au dat asigurări că statul va face tot posibilul pentru a-i ajuta pe acești agenți economici să depășească perioada post-pandemie.

„Acum urmează să vedem și care este partea de finanțare, pentru că sunt anumite surse de finanțare din extern, care trebuie să acopere aceste cheltuieli, pe partea de cetățeni, ne referim la ajutoarele sociale și de șomaj, pe partea de business, subvenții, în principal, direcționate către salarii.”

Referindu-se la sursele de finanțare din extern, Dorel Noroc a ținut să menționeze că acestea vor fi Fondul Monetar Internațional, Banca Mondială, Uniunea Europeană, precum și alți parteneri strategici.

La rândul său, expertul economic, Sergiu Gaibu a atenționat autoritățile să fie atente la această criză, care se anunță a fi una foarte dură.

„De aceea este dificil acum de evaluat care va fi impactul și acesta va depinde foarte mult de perioada de durată a Situației Excepționale. Cu cât această durată va fi mai mare, cu atât lovitura va fi mai dură asupra economiei.”

Amintim că pentru susținerea agenților economici, care au de suferit din cauza crizei provocată de pandemia de COVID-19, în ședința de săptămâna trecută a Guvernului, cabinetul de miniștri a aprobat un proiect de Lege, prin care și-a asumat răspunderea pentru rectificarea bugetului de stat, o măsură care, printre altele, permite scutirea de plată pentru patentă a titularilor de patent, precum și subvenționării cheltuielilor aferente salarizării, pentru alți agenți decât cei în șomaj tehnic de 60% din impozite și contribuții.