Eşti aici

ANRE- De vină este piața internațională

Majorarea bruscă a prețurilor la benzină și motorină pe piața Moldovei, până la 17,75 de lei pentru un litru de motorină și de până la peste 20 de lei pentru benzină, este determinată de majorarea prețului la barilul de petrol pe piața internațională, susține unui dintre directorii Agenției Naționale pentru Reglementări în Energetică, Ștefan Creangă.
Creangă a declarat pentru Ziarul NAȚIONAL că ANRE nu mai reglementează prețurile de pe piața petrolieră din Moldova, acestea fiind „dictate la nivel internațional”. În ultimele zile, prețul la baril a crescut constant, a afirmat Ștefan Creangă.
Întrebat dacă operatorii de pe piața petrolieră au informat ANRE despre scumpirile operate începând cu seara zilei de 15 mai, așa cum prevede legislația, Ștefan Creangă a spus că deocamdată nu au făcut-o, dar aceștia au la dispoziție trei zile pentru a informa instituția.
Chiar dacă ar depista nereguli, ANRE nu are dreptul să intervină decât la sfârșit de an, atunci când analizează rapoartele companiilor petroliere și, dacă rata anuală de rentabilitate depășește 10%, atunci operatorii pot rămâne fără licență.
De cealaltă parte, expertul în energetică Victor Parlicov afirmă este cel puțijn straniu că toți operatorii din Moldova majorează prețurile în aceeași zi, care sunt aproape la fel.
Expertul a îndemnat Consiliul Concurenței „să se trezească” și să elimine înțelegerile de cartel de pe piața petrolieră a Moldovei.