Eşti aici

Anularea sistemului mixt, votată în lectura a II-a

Se anulează sistemul electoral mixt și se revine la sistemul electoral proporțional pe liste de partid. Deputații au aprobat astăzi, în lectura a doua, în cadrul ultimei ședințe din actuala sesiune, modificarea Codului electoral, de la mixt la proporțional, așa cum a fost până în 2017, când democrații au inițiat un proiect de lege cu privire la modificarea acestuia, în pofida avizului negativ al Comisiei de la Veneția.
 (Zinaida Greceanîi, președintele Parlamentului)
Pe lângă asta, majoritatea parlamentară, tot în lectura a doua, a aprobat câteva legi privind partidele politice, privind statutul deputatului în Parlament și Codului contravențional. În continuare, urmează ca proiectul să fie votat de Parlament în lectură finală, ca să intre în vigoare modificările legislative. Greceanîi i-a rugat pe deputați să se întrunească în ședință extraordinară a Parlamentului, care, cel mai probabil, va avea loc pe 12 sau pe 13 august.
 (Zinaida Greceanîi, președintele Parlamentului)
„Stimați colegi, este propunerea ca, după redactare, în sesiunea extraordinară să revenim și să votăm această inițiativă, acest proiect, în lectură finală. De acord?”.
Totodată, a fost exclusă și prevederea care interzicea agitația electorală în ziua alegerilor și în ziua precedentă. Au fost excluse din legislație și interdicțiile referitoare la modul de votare în diasporă. Cetățenii moldoveni de peste hotare vor putea vota în baza pașaportului, buletinului de identitate și livretului de militar în cazul alegerilor parlamentare, prezidențiale și referendumului republican.
Și mai important, Parlamentul a modificat și pragul minim de accedere în Legislativ, constituind 5% pentru un partid, 7% - pentru un bloc electoral și 2% - pentru un candidat independent.
Cu referire la finanțarea campaniilor electorale, deputații au aprobat ca plafoanele donațiilor în contul ”Fond electoral” pentru o campanie electorală să constituie 6 salarii medii lunare pe economie în cazul persoanelor fizice și 12 salarii medii din partea persoanelor juridice.
Precizăm, toate aceste proiecte urmează a fi adoptate în lectură finală.