Eşti aici

APCE, despre amnistia fiscală și cetățenia prin investiție

Legea „amnistiei fiscale” și cea a „cetățeniei prin investiție” ar putea facilita spălarea banilor, concluzionează Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, care a votat o rezoluție prin care își exprimă îngrijorările legate de cazurile frecvente de spălare de bani din țările membre ale organizației.
„Această spălătorie” a fost posibilă și din cauza mai multor judecători corupți din țara noastră, mai constată APCE, care face referire la un „Laundromat Global”, în care intră diferite bănci și companii paravan din Regatul Unit și Letonia.
APCE a cerut ca țara noastră să aibă în vedere o abrogare a amnistiei fiscale, adoptată în iulie, 2018, dar și o reconsiderare a principiilor de acordare a cetățeniei prin investiții.
Amintim, la 5 aprilie curent, preşedintele Igor Dodon a dispus, în premieră, „acordarea cetăţeniei molodovenești unui cetăţean străin”, fără a-i fi anunțat însă numele.
Potrivit programului, un investitor străin poate obţine cetăţenia Moldovei dacă transferă în Fondul de Dezvoltare Durabilă cel puţin 100 mii de euro sau 250 mii într-un domeniu de afaceri de importanţă strategică.