Eşti aici

Apelul lui Putin către cei „cinci mari”

Vladimir Putin, președintele Rusiei, a îndemnat, în cadrul ceremoniilor din Israel ocazionate de împlinirea a 75 de ani de la eliberarea lagărului de concentrare de la Auschwitz, la organizarea unui summit în 2020 al liderilor celor cinci ţări cu statut de membru permanent în Consiliul de Securitate al ONU - Rusia, SUA, Franţa, Marea Britanie şi China.

„Rusia este gata pentru un asemenea dialog. Avem de gând să nu renunțăm la acest format al celor „cinci”.

Putin preconizează festivităţi grandioase la Moscova la 9 mai pentru a marca împlinirea a 75 de ani de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, în prezenţa a numeroşi lideri străini.

În timp ce liderul de la Kremlin era în drum către Israel, ieri, deputaţii ruşi au aprobat cu unanimitate de voturi şi după mai puţin de două ore de dezbateri toate propunerile pentru revizuirea Constituţiei pe care preşedintele Vladimir Putin le-a dezvăluit cu doar trei zile înainte. Amendamentele constituţionale propun transferarea anumitor prerogative către Parlament, cum este cea de a-l alege pe premier. Ele întăresc de asemenea rolul unui organ până atunci consultativ, Consiliul de Stat, alimentând speculaţiile conform cărora acesta s-ar putea plasa în centrul regimului.