Eşti aici

Campania electorală începe la 25 ianuarie

Campania electorală pentru alegerile parlamentare din 24 februarie va începe din data de 25 ianuarie 2019. Decizia a fost luată astăzi de membrii Comisiei Electorale Centrale.
Președintele CEC, Alina Russu, a declarat că, potrivit Codului Electoral, din momentul înregistrării, concurentul electoral trebuie să aibă șanse egale în ceea ce vizează realizarea sau desfășurarea campaniei electorale: agitația, întrunirile cu alegătorii. ”De aceea campania electorală începe cu 30 de zile înainte de ziua alegerilor, când majoritatea concurenților sunt înregistrați și pot să-și realizeze această activitate”, a declarat Russu. 
Perioada electorală pentru alegerile parlamentare din februarie 2019 a început pe data de 1 decembrie 2018.
Alegerile parlamentare se vor desfășura în baza unui sistem mixt într-o circumscripţie naţională şi în circumscripţii uninominale. În circumscripţia naţională se aleg 50 de deputaţi în baza listei de partid, ca și pînă acum. În circumscripţiile uninominale se aleg 51 de deputaţi, câte unul de la fiecare circumscripţie.
În aceeași zi cu alegerile parlamentare, în Moldova va fi organizat un referendum. La acest plebiscit cetățenii vor trebui să se pronunțe dacă susțin propunerea de a reduce numărului deputaților din Parlament de la 101 la 61 și cea ca poporul să poată demite deputații din funcție dacă nu își îndeplinesc corespunzător obligațiile.