Eşti aici

Catedrala Notre-Dame de Paris, devastată de incendiu

Franța este în stare de șoc, după ce unul dintre cele mai vechi și emblematice monumente ale sale, catedrala Notre-Dame de Paris, a fost cuprins de flăcări. Focul, care a distrus o bună parte din clădire, a izbucnit în podul catedralei, potrivit pompierilor. Momentul a fost surprins în direct de martorii oculari, care au asistat neputincioși în momentul prăbușirii mansardei gotice.
Zeci de francezi s-au strâns în fața monumentului și au început să cânte.
Nu este clară cauza incendiului, însă oficialii francezi susţin că ar putea avea legătură cu lucrările de renovare. Abia spre dimineață, pompierii au anunţat că au stins complet incendiul, în urma unei operaţiuni care a durat mai bine de opt ore. Un singur pompier a fost rănit. În cursul nopţii, muncitorii de pe şantierul de restaurare au fost audiaţi de procurori.
Președintele Emmanuel Macron a venit la catedrală și a intrat înăuntru, cu pompierii, promițând apoi francezilor că edificiul-simbol al Parisului va fi reconstruit.
Din fericire însă, spun autoritățile franceze, pagubele nu sunt atât de mari, în pofida flăcărilor puternice. Între timp, unul dintre cei mai bogați oameni din Franța, Francois Henry Pinault, soțul celebrei Salma Hayek, a anunțat o donație de 100 milioane de euro pentru restaurarea zonelor afectate ale clădirii.
Circa 13 milioane de turişti vizitează catedrala Notre-Dame din Paris în fiecare an.
Catedrala continua să asigure şi funcţiile unui edificiu religios. Împreună cu sărbătorile şi slujbele extraordinare, peste 2.000 de servicii religioase se desfășurau în fiecare an.