Eşti aici

Centrul covid-19, gata în proporție de 90%

Instituţia Medico-Sanitară Publică Centrul Covid-19 din Chișinău este pregătit în proporție de 90 la sută, iar după simularea oficială preconizată pentru sâmbătă dimineața, aceasta va putea fi deschisă în orice moment. Astfel, potrivit autorităților, în prezent sunt pregătite trei zone în care vor putea fi plasați pacienții.

„La momentul dat sunt deschise trei zone, Zona de triaj primar, Zona de triaj de etapă, unde va fi Zona Galbenă pentru pacienții gravi care dispune la ziua de azi de 80 de paturi, Zona Roșie, care la ziua de astăzi dispune de 40 de paturi, la moment fiind deschise zece paturi, și Zona Verde, unde sunt deschise 100 de paturi.”

De asemenea, a mai spus Crudu, cele trei zone sunt dotate cu toate echipamentele medicale necesare.

„Sunt absolut dotate, inclusiv laboratorul, radiologia și imagistica. Astăzi o să facem traing-ul epidemiologic al lucrătorilor medicali, un lucru foarte important, și astăzi sau mâine dimineața se va efectua simularea fluxului de pacienți.”

La rândul său, Viorica Dumbrăveanu a spus că pentru a pune bine la punct mersul Centrului, concomitent are loc și schimbul de date cu celelalte spitale.

„Și unul din elementele cheie, sigur că îl reprezintă schimbul de date a Centrului cu instituțiile spitalicești, pentru că trebuie să cunoaștem foarte bine informația, unde sunt locurile disponibile în dependență de starea de sănătate, unde va fi referită persoana dată.”

Potrivit autorităților, Centrul COVID-19 va avea o capacitate inițială de până la 700 de paturi, cu posibilitate de extindere a acestui număr.