Eşti aici

Cetățenia prin investiții: sirieni și indieni, participanți

Cetățeni din state precum India, Pakistan sau Siria se numără printre cei mai activi participanți la programul „cetățenie prin investiție”, care le permite să obțină pașaport moldovenesc în schimbul unor investiții în țara noastră.

Dezvăluirea a fost făcută de către Ministrul Economiei Anatol Usatîi, care a declarat în cadrul unei emisiuni de la TV8 că există 34 de astfel de solicitări de a obține cetățenia țării noastre, iar statul este obligat să le examineze.

„Sunt din India, Pakistan, nu din Austria sau Germania. Înțelegeți, numărul de țări care participă, pentru că noi am verificat, a arătat că nu se schimbă regiunea: Siria, Pakistan. De asta și apare întrebarea și trebuie să răspundem la această întrebare. Suntem noi în stare sau statul poate controla de la și până la ce ține de riscurile pe care le-ați menționat: terorismul, spălarea banilor și multe altele”.

Usatîi nu a putut spune câte pașapoarte moldovenești au fost acordate până astăzi în schimbul investițiilor. Totuși, până în august, anul trecut, potrivit celor de la Henley & Partners, concesionarul programului, în total, șase persoane s-au ales cu cetățenie moldovenească, țara noastră obținând un profit de 545.000 de euro.

Programul de dobândire a cetățeniei Republicii Moldova prin investiție a fost lansat în noiembrie, 2018, la inițiativa Partidului Democrat, fiind criticat dur de opoziție și societatea civilă.

În iulie, 2019, Parlamentul a decis instituirea unui moratoriu asupra acordării cetățeniei moldovenești prin investiții. Atunci, președintele Igor Dodon a anunțat că țara noastră nu va mai primi alte cereri, în afara celor 34 de solicitări deja existente.

În prezent, programul este blocat, urmând ca o comisie formată la Guvern să decidă dacă va fi anulat sau reluat.