Eşti aici

Chișinăul pierde anual 500 milioane din cauza corupției

Capitala are pierderi anuale ce depăşesc suma de 500 milioane de lei din cauza lipsei de transparenţă în activitatea întreprinderilor municipale din Chişinău, a cadrului legal ambiguu şi a corupţiei. Cel puțin asta spun experții Centrului Analitic Independent „Expert-Grup” care au întocmit și un raport în acest sens.
Principalele domenii cu cel mai înalt risc de corupţie şi care generează cele mai mari pierderi sunt gestiunea patrimoniului întreprinderilor municipale şi procesul de achiziţii.
Potrivit studiului publicat de Expert Grup, cele mai frecvente riscuri de corupţie ţin de gestiunea ineficientă a patrimoniului, fraudarea procesului de achiziţii, depăşirea atribuţiilor de serviciu, riscul traficului de influenţă, riscul luării/dării de mită, riscul nedeclarării conflictului de interese, clientelism politic.
Rapoartele Curţii de Conturi spun că mai mult de 10% din patrimoniul dat în gestiune ÎM nu este înregistrat, altfel spus peste 3 miliarde de MDL de bunuri transmise îîn gestiune pot fi însrtăinate, sau utilizate în interes personal.
Administrația Primăriei Capitalei încă nu a venit cu o reacție.