Eşti aici

Comisia de la Veneția va discuta cu partidele de la noi

La solicitarea secretarului general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, weekend-ul trecut, Comisia de la Veneția urmează să se expună săptămâna viitoare cu privire la ultimele decizii ale Curții Constituționale din Moldova, inclusiv cu privire la condițiile de dizolvare a Parlamentului. Potrivit agendei revizuite, publicate pe site-ul instituției, avizul urmează a fi făcut public pe 21 iunie, adică peste o vinere.
Comisia va discuta cu reprezentanții principalelor partidele politice și va examina subiectele privind situația constituțională în Moldova, cu referire specială la posibilitatea dizolvării parlamentului.
Amintim, Curtea Constituțională a stabilit că actualul Parlament nu este legitim, întrucât, spune Înalta Curte, termenul de desfășurare a negocierilor și creare a unei majorități parlamentare a expirat pe 7 iunie, nu pe 9, așa cum era preconizat. Ulterior, tot Curtea a decis ca Filip să preia interimatul funcției de președinte, care a stabilit alegeri anticipate pentru data de 6 septembrie, într-o zi de vineri. Numeroase ONG-uri, inclusiv internaționale, au numit deciziile Curții ca fiind abuzive și arbitrare, punând la îndoială integritatea judecătorilor.