Eşti aici

Comisia internațională a juriștilor, îngrijorată

Comisia Internațională a Juriștilor, un ONG care apără drepturile omului la nivel global, într-un comunicat de presă, s-a arătat îngrijorată de rapiditatea deciziilor luate de Curtea Constituțională de la Chișinău, inclusiv dizolvarea Parlamentului.
Organizația atrage atenția asupra timpului nefolositor al hotărârii Curții Constituționale care a fost emisă chiar în ziua în care a fost identificată ca fiind sfârșitul mandatului parlamentar, privând Parlamentul de claritatea necesara exercitării puterilor sale, pe fondul unor semne puternice de întrebare cu privire la independența judecătorilor, se mai arată în comunicat, referindu-se totodată și la solicitările expediate către Comisia de la Veneția.
Aseară, la postul nostru de televiziune, Andrian Candu, fostul președinte al Parlamentului și vicepreședinte al PD, a declarat că, indiferent de decizia Comisiei de la Veneția, aceasta nu va avea un impact juridic.
SNCVideo: 00:08-00:49 (Andrian Candu, vicepreședinte al PD)
„Comisia se va întâlni... ca să se expună. Dar niciodată, mai ales Comisia de la Veneția, știm foarte bine că aceste decizii sunt cu titluri de recomandare, mai degrabă un document academico-juridic, fiindcă sunt constituționaliști, oameni care se întrunesc în ședințe, care fac expertize, dar niciodată, absolut niciodată, deciziile Comisiei de la Veneția nu au avut impact asupra guvernelor statelor membre ale Consiliului Europei”.
La solicitarea secretarului general al Consiliului Europei, Comisia de la Veneția va examina săptămâna viitoare deciziile Curții Constituționale, care au furnizat Partidului Democrat baza juridică pentru refuzul de a ceda puterea noii majorități parlamentare PSRM-ACUM și a dizolva Parlamentul.