Eşti aici

Concluziile în cazul avionului doborît în Ucraina

Avionul prăbușit în iulie anul trecut în estul separatist al Ucrainei a fost doborît de o rachetă sol-aer de tip BUK lansată dintr-o zonă controlată de rebelii proruși. Aceasta este concluzia anchetatorilor internaționali însărcinați cu stabilirea cauzelor tragediei.

Raportul arată care sunt cauzele prăbușirii, dar nu spune cine a apăsat pe trăgaci, element care poate fi stabilit numai de o anchetă penală. Totuși, două dintre surse susțin că elemente cuprinse în raport indică o implicare a Rusiei. Raportul conține hărți care arată mai multe locuri din care ar fi putut fi lansată racheta, toate situate într-o zonă controlată de rebeli.

Avionului Boeing 777 al Malaysia Airlines, care efectua un zbor pe ruta Amsterdam-Kuala Lumpur s-a prăbușit acum 15 luni și care a fost doborît într-o zonă afectată de lupte între separatiștii proruși și forțele guvernamentale ucrainene.

În tragedie și-au pierdut viața toate cele 298 de persoane aflate la bord, două treimi dintre victime fiind olandezi.

Ucraina și SUA susțin că avionul a fost doborât de separatiști proruși cu o rachetă sol-aer de tipul BUK, ce le fusese furnizată de Rusia. De cealaltă parte, Moscova respinge acuzațiile.