Eşti aici

Covid-19: Cinci decese și alte 118 de persoane infectate

Din păcate astăzi aveam cea mai neagră zi de la depistarea primului caz de COVID-19 în Moldova, adică de pe 7 martie. Și asta după ce cinci oameni au murit din cauza coronavirusului, iar alte 118 de persoane au fost confirmate pozitiv cu noul virus. Informația a fost prezentată de către Viorica Dumbrăveanu, la finalul ședinței de astăzi a Centrului Unic de Comandă de gestionare a crizei provocate de coronavirus.

„Din problemele care s-au procesat astăzi avem confirmate 118 cazuri pozitive. Total, cumulativ, avem 1.174 de cazuri de COVID. Avem 2 cazuri de import, câte unul din Rusia și Anglia. 116 sunt cu transmitere locală.”

La rândul său, președintele țării Igor Dodon a reiterat că efectuarea testelor pentru COVID-19, care sunt suficiente în Moldova, se vor face numai la grupele de risc, deoarece în rest nu este nevoie.

„Dacă la laboratorul de stat din cele 3.500 de teste la ziua de ieri, pozitive au fost 914, în cele private 1.573 de teste și pozitive doar 142 de cazuri. Despre ce vorbește acest lucru? Că atunci când mergem pe simptome, din numărul de teste practic sunt depistați pozitiv 20 – 25%. La privat, când se face masiv, mai puțin de 10%.”

De asemenea, la această etapă, mai spune șeful statului, o atenție și mai sporită va fi îndreptată către doctori, cărora urmează să le fie asigurată cazarea pe timpul turelor de muncă. 

„Mulți dintre medici nu vor să meargă imediat acasă în această perioadă ca să nu supună riscului pe cei apropiați și vor să rămână separat pentru perioada în care ei sunt în tură. Vă rog mult stimați reprezentanți ai business-ului, haideți să fim deschiși, receptivi și să venim cu un suport pentru medici. Hotelurile și așa sunt pustii.”

Așadar, până în acest moment, în total, avem 1.174 de cazuri confirmate de COVID-19, 27 de decese în Moldova și alte două cazuri de deces în cazul unor moldoveni aflați în afara țării, dar și 43 de cazuri de tratare a bolnavilor.