Eşti aici

Crește numărul copiilor cerșetori din Capitală

Odată ce temperaturile de afară au devenit mai blânde, numărul celor care pribegesc pe străzile capitalei a început să crească. Este și cazul tot mai multor copii, care, impuși sau voluntar, de la țară sau de la oraș, cerșesc în diferite zone ale capitalei, aducând profit considerabil părinților, care pot fi și ei cerșetori. O spune Lucia Caciuc, șefa direcției municipale pentru Drepturile Copilului, care a făcut public un nou caz de exploatare a copiilor.
SNCVideo M2U704: 00:02-00:29 (Lucia Caciuc, șefa DMPDC)
„Este vorba despre cazurile care, din păcate, în această perioadă, se multiplică. S-a mai încălzit afară și tot mai multe persoane din afara Chișinăului vin pentru a cerși aici, pe străzi. Noi încercăm să întreprindem măsurile necesare împreună cu poliția de sector, pentru că, de fiecare dată, îi localizăm într-un sector și direcția de sector reacționează prima”.
Deși nu prea au sorți de izbândă, direcțiile de sector, potrivit Luciei Caciuc, încearcă diferite metode de informare, educare și chiar sancționare a acestor părinți, care, de cele mai multe, ori nu au o altă soluție.
SNCVideo M2U704: 00:39-00:54 (Lucia Caciuc, șefa DMPDC)
„Lucrăm și cu mama, care, de regulă, este cu un copil sau cu doi copii. Discutăm de fiecare dată, îi explicăm care sunt riscurile pentru copil, care sunt riscurile pentru ea, pentru că, în caz contrar, se poate ajunge și la decădere din drepturile părintești”.
De cel mai multe ori însă, chiar și în urma unor sancțiuni, părinții, împreună cu ai lor copii, se întorc din nou în stradă.