Eşti aici

Curtea promite „să-și motiveze deciziile”

Curtea Constituţională a Moldovei, într-un comunicat de presă, anunţă că „regretă atacurile vehemente la adresa sa şi condamnă presiunile politice la care este supusă în ultimele zile” și amintește că ea este „singura autoritate independentă de orice altă autoritate, care se supune numai Constituţiei”.
Potrivit aceluiași comunicat, deciziile luate pot fi argumentate doar științific și niciun scop politic nu poate justifica atacurile împotriva sa, adăugând că „cei care îndeamnă la dizolvarea Curţii sunt, de fapt, în Republica Moldova, inamici ai democraţiei”.
Judecătorii susțin că toate actele Curții Constituționale adoptate s-au bazat pe prevederile Constituției și pe jurisprudența constituțională, fiind motivate cu respectarea standardelor de argumentare juridică.
Amintim, duminică, Thorbjorn Jagland, secretarul general al Consiliului Europei, a avut o reacție vehementă la adresa deciziei Curții Constituționale, care a stabilit că termenul de dizolvare a Parlamentului a expirat pe 7 iunie, și nu pe 9, așa cum ar fi fost preconizat. Jagland a cerut o opinie urgentă cu privire la această decizie, dar și la cele ulterioare, din partea Comisiei de la Veneția. Aceasta se va expune săptămîna viitoare.