Eşti aici

Deficit de ouă, carne și lactate în grădinițele din țară

E prea multă pâine, crupe, paste făinoase și produse de patiserie în alimentația copiilor din școli și grădinițe, în timp ce carnea, ouăle, lactatele, precum și legumele sau fructele proaspete lipsesc din alimentația primită de copiii noștri în grădinițele și școlile din întreaga țară, arată un raport al Centrului Național de Sănătate Publică.

Astfel, deficitul de legume proaspete în grădinițe s-a diminuat, în 2018, până la 6,8%, deși în 2016 acest indice era de 21%. Cele mai mari probleme la acest capitol au fost notate în raioanele Cahul, Florești, Călărași, Basarabeasca, Leova și Vulcănești. Deficitul consumului de carne în grădinițe s-a diminuat până la 2,7% în anul 2018, iar în școli - până la 23,3%.

O situație mai gravă este atestată la capitolul consumului de lapte - într-o pătrime dintre instituțiile de învățământ se atestă probleme. Medicii recomandă organizarea prânzului gratuit pentru elevii din clasele gimnaziale și, în perspectivă, pentru clasele liceale, pentru a nu permite creșterea numărului de cazuri de boli ale sistemului digestiv la copii.