Eşti aici

Delegaţia UE face precizări legate de suspendarea plăţilor pentru Moldova

Delegaţia Uniunii Europene în Republica Moldova face precizări legate de suspendarea plăţilor de sprijin bugetar pentru Republica Moldova – UE subliniază importanţa formării cât de curând posibil a unei noi coaliţii de guvernare. Odată cu preluarea funcţiilor, noul guvern trebuie să expedieze neîntârziat o solicitare către Fondul Monetar Internaţional (FMI) pentru a negocia un nou program FMI.

Aprobarea unui astfel de program va restabili încrederea în stabilitatea macro-financiară a Republicii Moldova şi va pava calea spre reluarea debursărilor de Suport Bugetar în cadrul asistenţei din partea UE, se spune în declaraţia Delegaţiei UE, citată de IPN.

Delegaţia UE precizează că debursările de Suport Bugetar sunt subiectul îndeplinirii tuturor condiţiilor stipulate în acordurile încheiate dintre Moldova şi UE, cât priveşte obiectivele politicilor sectoriale, stabilitatea macro-financiară, precum şi respectarea principiilor de supraveghere bugetară şi transparenţă.

Delegaţia UE subliniază că binecunoscutele aspecte din sectorul bancar al Republicii Moldova au cauzat îngrijorări în ceea ce priveşte stabilitatea macro-financiară, iar Uniunea Europeană este de părerea că un program al Fondului Monetar Internaţional (FMI) va reprezenta garanţia că aceste preocupări sunt abordate.

Plăţile de Suport Bugetar din partea Uniunii Europene pot fi procesate doar după aprobarea programului FMI. Deoarece un program nu poate fi solicitat de un guvern interimar, aceasta reprezintă încă un motiv serios de a accelera procesul, în curs, de formare a noii coaliţii de guvernare.

Foto: puterea.ro