Eşti aici

Deputații propun un nou tip de prestație socială

Statul ar putea oferi un nou tip de prestație socială pentru fiecare copil născut. Potrivit unui proiect de lege înregistrat în Parlament, aceasta are scopul de a îmbunătăți condițiile de trai ale familiilor, scrie bizlaw.md.
Astfel, conform sursei citate, care face referire la nota informativă a proiectului, valoarea nominală a prestației sociale va fi diferită, în funcție de numărul atât al copiilor minori proprii, cât și al celor adoptivi educați la moment în familia nou născutului.
În aceste condiții, pentru primului copil, se va acorda circa 20.900 de lei, pentru al doilea, peste 34.870 de lei, iar pentru următorii, aproximativ 48.820 de lei. Totuși, familia va putea utiliza banii doar după ce micuțul va împlini trei ani. Ulterior, părinții vor putea cere întreaga sumă sau ca aceasta să fie oferită treptat.
Noul proiect vine să înlocuiască indemnizația lunară de 200 de lei pentru fiecare copil de până la 18 ani, propusă de fosta guvernare, dar care a fost respinsă de noua majoritate parlamentară, care a decis ca prestația socială să fie acordată după 1 ianuarie 2020 și pentru care se va aloca anual circa 1,1 milioane de lei.