Eşti aici

Discuții multe, rezultate zero

Discuții multe, rezultate zero. Parlamentul a amânat votul pentru introducerea sintagmei „integrare europeană” în Constituția Moldovei pentru săptămâna viitoare.
Decizia a fost luată chiar de președintele Parlamentului Andrian Candu, cel care a și prezentat proiectul, după ce deputații socialiști și liberal-democrați au părăsit sala de ședința, iar liberalii au avertizat că o vor face înainte de supunerea proiectului la vot.
Proiectul vizează includerea unor prevederi, dar și a unui articol nou în Constituție care să stabilească faptul că integrarea europeană este obiectivul strategic de dezvoltare a Moldovei. PD a inclus proiectul pe ordinea de zi a ședinței de astăzi deși nu avea asigurată o majoritate necesară pentru modificarea Constituției.
Chiar dacă Andrian Candu susține că modelul european de dezvoltare este cel mai bun pentru țara noastră, cei de opoziție, PLDM și PL au cerut anterior ca odată cu acest proiect să fie votată și o altă propunere de modificare a Constituției, privind redenumirea limbii oficiale din ”moldovenească”, cum este în prezent, în română. La rândul lor socialiștii consideră că pentru modificarea Constituției în privința vectorului extern ar fi necesară organizarea unui referendum. Iar Vladimir Voronin, a anunțat că nu vede cadrul juridic în această propunere.
Pentru modificarea Constituției sunt necesare voturile a cel puțin 2/3 din numărul total de deputați.