Eşti aici

Dodon: Autoizolarea ar putea fi anulată din 15 iulie

Grădinițele din țară ar putea fi redeschise după 15 iulie curent, la mai bine de patru luni de la închiderea forțată, a anunțat astăzi președintele Igor Dodon, după ședința săptămânală cu participarea premierului și a președintelui Parlamentului. Potrivit lui Dodon, dinamica pandemiei de COVID – 19 este „bună”, iar în ultima săptămână, numărul cazurilor noi s-a diminuat.

„După data de 15 iulie, în cazul în care situația va fi favorabilă, începând cu, la prima etapă, localitățile rurale, cel mai probabil, va fi luată decizia de redeschidere a grădinițelor. Evident, în funcție de situația epidemiologică în fiecare localitate”.

Pe lângă asta, Dodon a vorbit și despre regimul de autoizolare pe care trebuie să-l respecte moldovenii la întoarcerea în țară. Acesta a anunțat că, dacă situația epidemiologică nu se va înrăutăți până la 15 iulie, atunci va fi scoasă obligativitatea de plasare în carantină pentru 14 zile.

„Dacă situația nu se va înrăutăți, domnul ministru va propune colegilor care gestionează domeniul sănătății publice ca, după data de 15 iulie, să fie scoasă obligativitatea de carantină pentru cei care intră în Republica Moldova. Mă refer la cetățenii noștri care vin acasă”.

Președintele a revenit săptămâna trecută dintr-o deplasare de două zile pe care a avut-o la Moscova, unde a participat la parada militară organizată de Vladimir Putin. Acesta a decis să se autoizoleze timp de trei zile la pensiunea de la Holercani, deși legislația nu-i obligă pe cei care merg în deplasare de serviciu să stea în carantină. Dodon spune că a făcut un nou test la Covid-19, iar rezultatele acestuia au ieșit negative.