Eşti aici

Dodon se va mai adresa o dată Înalte Curți

Președintele țării Igor Dodon spune că este de acord cu decizia de ieri a Curții Constituționale, potrivit căreia el nu poate să înainteze candidaturi la funcția de prim-ministru până când nu va fi aleasă conducerea Parlamentului. „Este o logică în asta”, a spus Dodon aseară, la emisiunea „Glavnyi Vopros” de la NTV Moldova.
SNCVideo: 25:57-26:27 Igor Dodon președintele Republicii Moldova
„Dacă nu ne-am fi adresat la Curtea Constituțională, dacă nu am fi înaintat o candidatură la postul de prim-ministru, atunci, credeți-mă, s-ar fi găsit deștepți care, după o perioadă, să spună că Dodon încalcă Constituția. De asta noi ne-am adresat la Curtea Constituțională, ca să spună clar și înțeles. O logică este, pentru că ar trebui să existe o conducere a Parlamentului, să fie măcar o majoritate parlamentară. Altfel, despre ce să vorbim?”.
Dodon spune că nu se va opri aici și va mai veni cu o altă inițiativă către Curtea Constituțională, prin care, spune șeful statului, să afle exact termenul în care poate dizolva Parlamentul.
SNCVideo: 26:39-27:15 Igor Dodon președintele Republicii Moldova
„Avem de gând să mai depunem o inițiativă, ca să înțelegem când expiră aceste trei luni, pentru că în Constituție este prevăzut că, în decursul a trei luni, Parlamentul nu adoptă nicio lege, atunci Președintele, după consultarea fracțiunilor, poate dizolva Parlamentul. Există două variante: de pe 9 martie, pentru că atunci CC a recunoscut alegerile, iar alții spun că ar trebui să înceapă de pe 21 martie, pentru că atunci a avut loc prima ședință a Parlamentului. Juriștii noștri spun că ar trebui să fie 21 martie”.
Tot în cadrul aceleiași emisiuni, referindu-se la o coaliție cu Partidul Democrat, Igor Dodon a afirmat că Partidul Socialiștilor ar putea să ia o asemenea decizie numai în urma convocării Consiliului Republican al formațiunii și numai dacă Partidul Democrat este de acord cu toate solicitările PSRM. Cât despre o coaliție cu „ACUM”, Dodon spune că formațiunea sa este gata să revină la masa de discuții doar dacă este acceptată candidatura Zinaidei Greceanîi la funcția de președinte al Parlamentului.