Eşti aici

Donald Tusk, discurs motivant în limba română

SNCVideo: 01:12:19-01:12:35 (Donald Tusk, președintele Consiliului European)
„Stimate domnule președinte, stimată doamnă prim-ministru, distinse gazde și distinși oaspeți, dragi prieteni...”.
Așa și-a început cuvântarea președintele Consiliului European, polonezul Donald Tusk, care i-a lăsat fără cuvinte pe oamenii prezenți în sală. Discursul său a marcat aseară, la București, într-o sală arhiplină, preluarea oficială a preşedinţiei Consiliului UE de către România. Comparațiile cu oameni marcanți în istoria României, alături de o limbă română rostită bine, au încununat prezența sa în capitala României cu un adevărat succes.
SNCVideo: 01:12:38-01:13:20 (Donald Tusk, președintele Consiliului European)
„Sunt foarte mândru că, împreună cu dumneavoastră, voi conduce afacerile noastre comune acest semestru al președinției Consiliului UE. Sunt convins că, în aceste șase luni, veți interpreta cu energie și înțelepciune o adevărată rapsodie română. Sunt sigur că președinția dumnevoastră va fi la fel de energică, de românească și europeană ca muzica lui Enescu”.
Antonio Tajani și Jean-Claude Juncker, președintele Parlamentului European și, respectiv, al Comisiei Europene, au fost și ei prezenți la ceremonie, însă au ales să vorbească în limba franceză, limbă care, alături de engleză, este răspândită în limbajul de lucru al instituțiilor europene.
De partea cealaltă, Klaus Iohannis, președintele României, a subliniat importanța deosebită a acestei funcții pe care țara sa și-o asumă în premieră.
SNCVideo: 43:32-44:08 (Klaus Iohannis, președintele României)
„România preia un rol de prim-plan la nivel european. Dacă privim puțin în urmă, întoarcerea țării noastre în familia europeană a reprezentat un deziderat de-o importanță aparte, pentru care am depus toate eforturile la nivel național și pentru care cu toții am lucrat cu dedicație și profesionalism”.
România va asigura președinția rotativă a Consiliului UE până în luna iunie a acestui an, când atribuțiile sale vor fi preluate de Finlanda pentru încă o perioadă de șase luni.