Eşti aici

După un an jumate, iarăși spre Moscova

După un an și jumătate în care nici un oficial moldoveam, cu excepția președintelui Igor Dodon, nu a călcat în Moscova, o delegație condusă de secretarul de stat al Ministerului nostru de Externe merge joi în capitala Rusiei pentru a se întâlni cu reprezentanți ai diplomației rusești.
Părțile urmează să discute subiectele problematice ale relațiilor bilaterale, inclusiv dificultățile întâmpinate la călătoriile în Federația Rusă de către oficialii moldoveni.
Respectiva vizită va reprezenta primul contact la nivel de Ministere de Externe după ce, în martie 2017, Guvernul de la Chișinău a interzis tuturor colaboratorilor instituțiilor de stat să meargă în Rusia.
Vă amintim că în martie 2017, conducerea de la Chișinău a transmis Federației Ruse o notă de protest, prin care au fost semnalate o serie de abuzuri comise împotriva oficialilor din Parlament, Guvern, serviciile speciale și partidele Coaliției de Guvernare din Moldova. În notă a fost descris modul în care oficialii moldoveni sunt opriți abuziv la intrarea în Federația Rusă, interogați, percheziționați, tratați în mod umilitor de către reprezentanți ai serviciilor speciale rusești etc.
Tot atunci, la Chișinău s-a decis ca până la soluționarea problemei, oficialilor moldoveni li se s-a cerut să nu meargă în deplasări în Federația Rusă.