Eşti aici

Economia Moldovei, plină de riscuri

În ciuda faptului că actuala guvernare se laudă cu o creștere a PIB-ului cu 4,5%, riscurile din economia Moldovei persistă. Cel puțin la această concluzie au ajuns analiștii de la „Expert Grup”.
Potrivit lor, cele mai mari pericole vin din partea politicilor economice cu iz electoral, și anume a programelor „Prima Casă”, „Drumuri Buni” și a reformei fiscale.
SNC: 11.49-12.16 (Adrian Lupușor, director executiv „Expert-Grup”)
Pe fonul unui an pe care noi îl așteptăm să fie unul deficitar, an în care difecitul bugetar ar putea atinge pragul de 3% din PIB, anume pe fondul acelor cheltuile infrastructurale cu tentă electorală, această reformă fiscală va aduce pierderi de bugetare sumplimentare de 1,8 miliarde de lei.”
Totodată, mai spune Lupușor, anul electoral va opri și investițiile private, oamenii de afaceri din acest sector urmând să-și reia activitatea, în cel mai bun caz, după formarea noului Guvern.
Riscuri ca bugetul național să aibă mult de pierdut vor fi și din partea amendamentului la Codul Fiscal, care va permite permitea vânzărilor carburanților în regim duty-free la hotarele țării. Dar și din partea programului „Armata Profesională 2018-2021”. Astfel, în primul caz, sumele neîncasate în bugetul de stat vor fi de circa șapte lei pentru un litru de benzină și de circa 4,5 lei pentru unul de motorină. Iar în al doilea caz, de îndată ce fiecare soldat va deveni un bugetar, realitatea economică va avea de suferit, odată ce în prezent statul nu are suficienți bani măcar pentru a oferi salarii și pensii decente.  
Cât de ciudat ar părea, dar nici agricultura, unul dintre punctele forte ale Moldovei, nu oferă siguranță.
SNC: 10.43-11.01 (Adrian Lupușor, director executiv „Expert-Grup”)
„Conform datelor Serviciului Hidrometeorologic de Stat, în a doua jumătate a anului se atestă o diminuare a precipitațiilor, ceea ce ar putea compromite unele recolte și aceasta va afecta și creșterea din sectorul agricol.”
Menționăm că potrivit celor de la „Expert-Grup” după alegeri ne putem aștepta la măsuri care ar compensa pierderile respective, inclusiv austeritate bugetară, controale fiscale mai severe și majorarea unor taxe și impozite pentru a crește economia pe termen mediu.