Eşti aici

Examenele de bacalaureat nu vor avea loc online

Scenariul de amânare al examenelor de bacalaureat nu a fost luat, deocamdată, în calcul. Cert este însă un lucru, acestea nu vor avea loc în regim online, deoarece sistemul educațional din Moldova nu este pregătit în prezent pentru acest lucru. Declarația îi aparține ministrului Educației, Igor Șarov și a fost făcută în cadrul emisiunii „Puterea a Patra” de la postul nostru de televiziune.

„Varianta care ar fi preferată de noi este organizarea examenelor de bacalaureat, tradițional în perioadele care au fost stabilite anterior, între 2 și 20 iunie. În cazul când nu se va primi acest lucru, noi examinăm mai multe scenarii. Totuși, când vorbesc de anumite scenarii i-au în calcul că, dacă am putea să revenim în clase până pe 10, 20 mai în clase, atunci putem să organizăm examenele de bacalaureat. Eu exclud totalmente organizarea examenelor online.”

În schimb, afirmă tot Șarov, pretestările elevilor claselor a IX-a și a XII-a, dacă BAC-ul nu va fi anulat, respectiv examenele de absolvire a Universităților s-ar putea desfășura online.

„În acest caz este, în opinia mea, mult mai simplu și Universitățile au posibilități de a organiza atât susținerea diplomelor, cât și organizarea examenelor de licență. Dar fiecare Universitate, în acest caz, decide în mod particular.”

Ce ține însă de examenele naționale de absolvire, pentru elevii claselor a IV-a și a IX-a, acestea nu au fost nici anulate și nici amânate, deocamdată, declară ministrul Educației, care a mai afirmat că o prioritate mare este acum și revenirea elevilor în școli, una pentru care Ministerul a pregătit trei scenarii.

„ –În situația creată eu am observat cât de mult examinăm noi scenariile ca să nu fie în detrimentul elevilor. Oricare din deciziile luate va fi primită. Sigur, eu aș fi vrut foarte mult ca 1 septembrie să rămână 1 septembrie, dar în funcție evoluția evenimentelor noi vom primi și deciziile respective. Există mai multe scenarii, optimist, pesimist. –Care este scenariul pesimist? –Copiii nu revin la școală în acest an.”

Iar ca să vină și cu vești pozitive, Igor Șarov a ținut să menționeze că vacanța de vară nu se anulează și nici nu se amână în niciun caz, dar deja nu se știe cu certitudine dacă 1 septembrie nu va deveni cumva 1 octombrie, schimbare care depinde de evoluția pandemiei de COVID-19, a conchis ministrul Educației.