Eşti aici

Exercițiile militare ale NATO au luat sfârșit

Manevrele Trident Juncture ale NATO, cele mai ample de la sfârşitul războiului rece, s-au încheiat, după două săptămâni în care 50.000 de militari din 31 de ţări şi-au testat capacitatea de a răspunde împreună la ameninţări.
65 de nave, 10.000 de vehicule şi 250 de aeronave din toate cele 29 de state membre ale Alianţei nord-atlantice, plus Finlanda şi Suedia, au fost implicate în operațiuni. În plus, au fost invitaţi observatori din ţări care nu fac parte din Alianţă, inclusiv din Rusia.
De altfel, Rusia s-a autoinvitat la exerciţiul NATO din Norvegia: un avion rusesc de patrulare maritimă strategică şi de luptă antisubmarin Tupolev-142 a survolat la o distanţă foarte mică nava USS Mount Whitney în largul Norvegiei.
Exerciţiul s-a desfăşurat pe un scenariu centrat pe un atac fictiv asupra Norvegiei, care determină declanşarea Articolului 5 al NATO. Participanţii la manevre au fost împărţiţi în două tabere, nord şi sud, lansând ofensive şi contraatacuri pe o parte din teritoriul Norvegiei şi în zone adiacente din Atlanticul de nord şi Marea Baltică.