Eşti aici

Germania preia președinția Uniunii Europene

Cel mai experimentat lider al Uniunii Europene, care a cunoscut patru președinți francezi și mulți primi-miniștri italieni, începând de astăzi și pentru a doua oară în cariera sa, Angela Merkel va deține președinția de șase luni a Uniunii Europene. Prima dată a făcut-o în 2007, când a jucat un rol important în negocierile Tratatului de la Lisabona. De data aceasta trebuie să ajungă la salvarea unei economii europene în mijlocul unei crize pe care omenirea n-a văzut-o de la cel de-al Doilea Război Mondial.

„Știm că așteptările sunt ridicate cu privire la președinția germană. Vrem să îndeplinim aceste așteptări cu ambiția de a ieși din această criză și că Europa este pregătită pentru viitor”.

Economia europeană se redeschide din nou, dar timid, scrie presa internațională. Blocul se luptă să se pună de acord asupra unei strategii de recuperare, însă interesele naționale încă domină negocierile dintre cele 27 state membre. Franța rămâne partenerul de încredere ales de Angela Merkel. Cancelarul german și președintele francez au propus împreună cu câteva săptămâni în urmă crearea unui fond de recuperare de 500 de miliarde de euro.

Cu câteva ore înainte de începerea președinției germane, Angela Merkel l-a invitat pe Emmanuel Macron la reședința oficială sa oficială. Liderul german a spus că Berlinul și Parisul vor să joace un rol important împreună, în lunile următoare.